28 NİSAN SAĞLIKÇIYA ŞİDDETE HAYIR GÜNÜ

Bolu İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık “Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanın amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde çalışılarak ulaşılması gerekmektedir. Empati, saygı ve hoşgörüye dayalı iletişimle, daha iyi ve daha çabuk hizmet gerçekleşir. Vatandaşlarımızın hasta haklarını doğru bir şekilde bilmeli, aynı zamanda sorumluluklarının da farkına varmalıdır. Sağlık çalışanlarımız ve hastalarımız hak, sorumluluk ve görevlerini yerine getirdiği ve ilişkilerde karşılıklı saygı devam ettiği takdirde böyle üzücü haberlerle karşılaşmayacağımızı ümit ediyoruz.”

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz: “Empati, saygı ve hoşgörüye dayalı iletişimle, daha iyi ve daha çabuk hizmet gerçekleşecektir. Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanın amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde çalışılarak ulaşılması gerekliliğini vurgulamak için 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü olarak ilan edilmiştir. Bir toplumsal sorun olan sağlık çalışanına yönelik şiddet ancak vatandaş ve sağlık çalışanı el ele vererek sona erdirilebilir. Vatandaşlarımızın hasta haklarını doğru bir şekilde öğrenilmesi ve aynı zamanda karşılıklı sorumlulukların da farkında olunması durumunda şiddet olaylarının yaşanmayacağı bir gerçektir.”

Sağlık-Sen) Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk: “Vatandaşlarımızın haklarını doğru bir şekilde bilmesi ve sorumluluklarının da farkında olması bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Sağlık çalışanına uygulanan şiddet, tehdit ve hakarete karşı hukuksal hak arama yöntemleri uygulamaya konmuştur. Bundan sonra şiddete maruz kalan sağlık çalışanları için savcılık, suçu öğrenmesiyle beraber herhangi bir şikayete gerek kalmaksızın soruşturma işlemlerini başlatacaktır. Hem sağlık çalışanlarımızın hem de hastalarımızın hak, sorumluluk ve görevlerini yerine getirdiği ve ilişkilerde karşılıklı saygı devam ettiği takdirde sağlıkta şiddeti hiçbir şekilde yaşamayacağımızı ümit ediyoruz. Tüm kamuoyunu, insana karşı saygı, hoşgörü, dayanışma, paylaşma gibi değerlerin güvenli bir yaşamın temel taşları olduğunu unutmamak ve yaşamın temelini korumak için her türlü olumsuz çalışma koşullarına rağmen özveriyle hizmet vermeye çalışan sağlık çalışanlarınıza sahip çıkmaya çağırıyor, Sağlık-Sen olarak tüm çalışanlarımızın her türlü hak ve hukukunu sonuna kadar koruyacağımızı duyuruyoruz.”

Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca: “Hiçbir sağlık çalışanı, hastasına zarar vermek için çalışmaz. “Şifa vermek” temel ilkesidir sağlık çalışanının. Sağlık çalışanı da insandır. Her insan gibi ailesi var, annelik, babalık, evlatlık gibi görevleri var. Ailesinde onlar da sorunlar yaşayabilir. Onların da duyguları vardır. Bunlara bağlı olarak onlar da moral bozukluğu yaşayabilirler. Kan kussa da kızılcık şerbeti içtim diyip bu duygularını etrafına sezdirmemek gibi bir çabaları hepsinin vardır. İstisnalar olabilir. Onların da milletimizin hoşgörüsü ile aşılacağını düşünüyorum. İnancımızın gereğidir ki; “Şifayı veren Allah’tır”. Tüm sağlıkçılar bu şifaya aracılık eder, vesîle olur. Eğer öyle olmasaydı ölüm olur muydu? Kendisini tüm öğrendikleriyle karşısına gelen hastanın şifa bulması için adamış sağlıkçıya kesin şifa veren kaynak muamelesi yaparak ölen yakınının suçlusu olarak sağlıkçıyı görüp şiddet uygulamak bir başka yanlış tutumdur.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hastaların daha önce hekime reçete yazdırması yeterliyken şimdi hasta ve hasta yakınlarında beklenti çok yükseldi. Bunun Sağlık Bakanlığı’nın kaliteyi önemseyen politikalarından kaynaklandığını söylemek mümkün. Ancak hekimlerin de buna hazır olması gerekiyor. Hekimler adına bazı iyileştirici ve memnuniyeti artırıcı çalışmaların yapılması önemli. İletişim becerilerini siz günde 60-80 hasta gören hekime ne kadar anlatsanız boş. Hastanın düşüncesini, beden dilini okumak, ön yargılarını anlamak, onların korkularını gidermek çok önemli onun için de iletişim beceri yöntemlerini iyi bilmek gerekir.”

28 nisan sağlıkçıya şiddete hayır günü

Yorum bırakın