Diyabette doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

*Ekşi meyvelerde daha az şeker var: (Yanlış) Ekşi veya tatlı meyvenin içerdiği karbonhidrat (meyve şekeri) miktarı farklı değil. Ancak meyveler olgunlaştıkça içindeki şeker miktarı artar ve emilimi hızlanır. Bu nedenle kayısı, armut, şeftali, muz gibi meyvelerin yumuşak ve sulu olduğu dönemlerde yenilmemesi veya daha sert olanların seçilmesi kan şekerinin kontrolü için önemli.

* İnsülin kullananlar bulantı ve ateşle seyreden hastalıklarda insülin tedavisini bırakmalı: (Yanlış) Aksine enfeksiyon insüline olan gereksinimi artırır.
* Çok şeker yiyen şeker hastası olur: (Yanlış) Fazla miktarda şeker alımı ile diyabetli olma arasında bir ilişki yok. Ancak şeker ve şeker içeren yiyeceklerin fazla miktarda yenilmesi şişmanlığa neden olur. Eğer kişinin diyabetli olmaya yatkınlığı varsa şişmanlık diyabetin ortaya çıkışını hızlandırır.
* Doğal balda şeker yoktur, serbestçe yenilebilir: (Yanlış) Hem doğal balda hem de yapay balda glikoz ve fruktoz vardır. Bal, kan şekerini yükselten bir besindir.
* Bazı bitkiler kan şekerini düşürür: (Yanlış) Bitkilerin yenilmesi ya da kaynatıldıktan sonra içilmesi kan şekerini düşürmez.

Diyabet hastalığı, umut tacirlerinin nemalandığı hastalıklardan birisidir. ”Yok efendim “1 haftada şeker hastalığına son!”muş, bilemem neymiş, hepsi yalan dolan. O haplardan kaynaklanan sağlık sorunlarına mı yanacaksınız, yoksa o karaktersizlere kaptırdığınız paraya mı? artık siz karar verin.
Ayrıca lütfen o bitkiyi kaynatırsan, şunu yersen, bunu içersen şıp diye geçer, ilaçlarla işin kalmaz saçmalıklarına da kanmayın ve etrafınızdaki diyabet hastalarına da önermeyiniz. Kanıtlanmamış, gazete küpürlerinde okuduğunuz, doktorlardan duymadığınız hiçbir şeye inanmayın. Kendi başınızı da yakmayın, milletin düzenini de bozmayın.

Yorum bırakın