Lichtenberg Şekilleri..( Yıldırım yaralanmaları)

Oldu da şimşek çaktı, gök gürledi ve yıldırım düştü..  Bir çok insan büyük bir ihtimalle bu yüksek voltaja maruz kalan ağaçları patlayarak yanarak ne hale geldiğini görmüştür. İnsana yada hayvana düştüğünü varsayarsak sonuç aynı olur. Acı çekerek ama kısa bir sürede ölecektir. Diyelim ki  ölmedi, o zaman  talihsiz mi yoksa çok   şanslı mı olduğuna henüz karar veremediğim bu kişinin  hayatı boyunca anlatacak çok ciks bir hikayesinin yanında bir de toprak ananın ona bir kaç saat ya da bir kaç günlük bir hediyesi olacaktır.

Bu şekiller aslında yalıtım malzemelerinin yüzeyinde ya da içinde görünen dallanmış elektrik boşalmasıdır. Bu olayı ilk keşfeden ve bu konu üzerinde çalışan akademisyen Alman fizikçi Georg Christoph Lichtenberg olmuş, ve doğal olarak ismini vermiştir.

Kesin nedeni belli olmayan ve hala tartışılan bir konu olmasına rağmen en çok oy toplayan fikir: aşırı şok dalgası sebebiyle cildin hemen altındaki kılcal damarların zarar görmesidir. Bu kırmızımsı işaretler kısa bir süre sonra yok oluyor, saatler ya da birkaç gün sonunda vücutta hiçbir iz kalmıyor.

Kesinlikle maruz kalmayı istemesem de şekiller hiç bir dövmecinin yapamayacağı kadar muhteşem  değiller mi?

 

Yorum bırakın