Çocukken Dondurulan Yumurtalık Hücreleri ile 27 yaşında “anne” oldu

Belçika’da 27 yaşındaki bir kadın, çocukluğunda kemoterapi gördüğü için dondurulan yumurtalık dokusunun yetişkinliğinde rahmine tekrar yerleştirilmesiyle bir bebek dünyaya getirdi.
Çocukken dondurulan hücrelerle anne oldu 

Tıp tarihinde ilk kez bir kadın çocuklukta dondurulan yumurtalık hücreleriyle anne oldu. Belçika’da yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti asıllı 27 yaşındaki kadına 5 yaşındayken orak hücre anemisi teşhisi koydu ve kısırlaşmasına yol açabilecek kemoterapi tedavisi nedeniyle 13 yaşındayken yumurtalık dokusunun bir kısmını çıkararak dondurdu. Doktorlar, yaklaşık iki yıl önce bu dokuyu kadının rahmine tekrar yerleştirdi. Kadının bir süre sonra hamile kaldığı ve kasım ayında sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdiği açıklandı. Dünyada bu kadar küçük bir hastadan çıkarılarak dondurulan yumurtalık dokusunun, ilk kez sağlıklı bir bebeğin doğduğu gebelikle sonuçlandığını bildirildi.

  
İki yıl sonra gebe kaldı
Kadının ailesinin, kızları 11 yaşındayken Belçika’ya yerleştiği, o dönemde çok hasta olan küçük kıza erkek kardeşinden kemik iliği nakli yapıldığı belirtildi. Kızın, 13 yaşındayken yumurtalık dokusu ameliyatla çıkarıldığında henüz menstruasyonunun başlamadığı ancak ergenliğin diğer belirtilerine sahip olduğu kaydedildi. Doktorlar, kimliğini açıklamadıkları kadının, dondurulmuş yumurtalık dokusunun rahmine yerleştirilmesinden beş ay sonra adet görmeye başladığını ve iki sene sonra da hamile kaldığını belirtti.

  
Kız çocuklarına umut

Brüksel’deki Erasmus Hastanesi’nden jinekolog doktor Isabelle Demeestere, çocuklukta teşhis edilen anemi hastalarının artık daha uzun yaşadıklarına dikkat çekerek bu yöntemin yumurtalık yetersizliği olasılığı bulunan diğer genç kadınlara da yardımcı olmasını umduklarını söyledi. Dr. Demeestere, “Hastam için çok mutluyum çünkü bunun işe yaramayacağından endişe duyuyordu. Bebek sahibi olmak için başka seçeneği yoktu” dedi. Dünya çapında yaşları daha büyük kadınlardan alınan, dondurulmuş yumurtalık dokusu kullanılarak 40 civarında bebek doğduğu biliniyor.

Kaynak:STAR 

Yorum bırakın