Bebek Aşıları – Aşılar Hakkında Yanlış Bilinenler

Yanlış: Aşı ile vücuda mikrop sokulur ve bu zararlıdır!
Zaten aşılamada esas hastalığa neden olan mikrop zayıflatılır ve vücuda sokularak bağışıklık sisteminin bu hastalığı tanıması sağlanır.

Yanlış: Aşılar kısır bırakır:
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda aşılamada dahi aşıların yumurtalık ve ya testisler ile hiçbir etkileşimi yoktur. Aşı kısırlık yapmaz.

Yanlış: Aşılara rağmen hastalık mutlaka geçirilmelidir.
Genel olarak aşı bebeğinizi ve çocuğunuzu hastalıklardan koruyucu özelliktedir.. Bazı aşılar hastalıklardan %100 koruma sağlayabiliyorken bazı aşılarda bu oran biraz veya çok daha düşüktür. Eğer hastalık geçirmek gibi bir zorunluluk olsaydı aşılama gibi bir ihtiyaç duyulmazdı.

Yanlış: Prematüre bebekler 3.5–4 kilo olana dek aşılanmaz.
Hayır doğum tartısı aşırı oranda düşük (örneğin, 1500 gram altında) olmadığı sürece sağlıklı prematüreler normal bebeklerin aşı takvimine göre aşılanabilmektedirler.

Yanlış: Aşılardan sonra 3 gün kesinlikle banyo yapılmamalıdır.
Aşı yapılan bölgede aşırı derecede kızarıklık ve şişlik bulunmadığı müddetçe istenilen zamanda banyo yapılabilir.

Yanlış: Ateş ve grip gibi hastalıklar sırasında aşı yapılmamalıdır.
Hafif enfeksiyonlar, ishal ve benzeri rahatsızlıklar aşı yapılmasına kesinlikle engel olmamaktadır. Aşının hastalığı ağırlaştırmayacağı gibi, hastalık da aşının tutmasına herhangi bir engel teşkil etmez.

Yanlış: Antibiyotikler ve ilaçlar aşının tutmasına engel olabilir mi?
Hastalıkların ağır dönemleri dışında özellikle nekahatte antibiyotik kullanılırken aşı yapılabilir ve sakıncası bulunmamaktadır.

Yorum bırakın