İğne Büyüklüğünde Mekanik Kol Sayesinde Ameliyatlar Kolaylaşıyor

Vanderbilt Üniversitesi’nden mühendisler ve doktorlar milimetre boyutunda kesikler ve dikişler için çok küçük bir mekanik bilek ürettiler. Bu sayede çok küçük bölgelerde daha az invazif ameliyatlar yapılabilecek. Mekanik bilek o kadar esnek ki; burun, boğaz, gözler, üretra ve beyin gibi hassas bölgelerde çalışabiliyor.

Piyasadaki esnek uçlu cerrahi aletler 2,4 ila 15 mm arası boyuta sahipken, yeni geliştirilen alet 1,16 mm çapında.

Bu mekanik bileklik özellikle mikro laparoskopi gibi ufak çaplı ameliyatlarda oldukça kullanışlı olacaktır. Bu ameliyatlar o kadar küçük ki, çok küçük kesikler atılarak, cerrahi bantlarla yara kalmayacak şekilde kapatılabiliyor. Aynı laparoskopi gibi ufak kameralar sayesinde,  ameliyat aletleriyle ince kesikler atılabilir. Böylece son derece az invazif ameliyatlar yapılabilir.

Esnek mekanik bilekler sayesinde cerrahlar yakında doğal orifislere doğru, yani boğaz ve burun gibi keskin köşeli hatlarda ameliyat mümkün olacak.

Araştırmacılar deneme yapmak için transnazal ameliyat yaptılar.  Normalde bu ameliyatı yapmak için hastanın kafatasında veya yüzünde büyük bir delik açmak gerekiyor. Böylece hipofiz bezi ve beyin tabanındaki tümörler kaldırılabilior. Fakat bu ameliyatı burun boşluğu ve ensdoskopla yapmak çok zor. Fakat yeni mekanik bilekle bu gibi ameliyatlar daha az çileli ve ağrısız şekilde yapılabilir.

Mekanik bilek nitinol adı verilen, titanyum nikel alaşımı özel bir metalden yapılıyor. Araştırmacılar bu aleti tasarlamak için bir sürü parça kullanabilirlerdi fakat nitinol tüpler sayesinde 4 -5 delik açabilen ve 90 dereceye kadar eğilebilen bir bilek yapmayı başardılar. Kola bir tel tutturarak bükülmeyi sağladılar. Bu tel üzerindeki gerimle oynayarak, bileği düzleştiriyor veya büküyor.

Vanderbilt Üniversitesi Mayıs ayında bir patent ön başvurusu yaptı. Ağustos ayına kadar hazır olacak mekanik bilek için bir arayüz yazılımı da yapılıyor. Her şeye rağmen, FDA onayı için 4-5 yıl beklemek gerekebilir.

http://news.vanderbilt.edu/2015/07/mechanical-wrist-dexterity-needlescopic/- http://www.gercekbilim.com/igne-buyuklugunde-mekanik-kol-sayesinde-ameliyatlar-kolaylasiyor/

İğne Büyüklüğünde Mekanik Kol Sayesinde Ameliyatlar Kolaylaşıyor” üzerine bir yorum

Yorum bırakın