Gelecekte sağlık alanında neler yaşanacak..

Teknoloji, hayatı kolaylaştırması açısından yadsınamayacak derecede önemli olmakla birlikte yararlı mı zararlı mı olduğu her zaman tartışılan ve bir o kadar da hızına yetişilemeyendir.

İşte gelecekte sağlık alanında yaşanabilecek olası değişiklikler..

Gerçek zamanlı teşhis, gelecek bir kaç sene içerisinde karşımıza çıkacak. Yeni geliştirilen iknife adlı bir araç sayesinde dokunun kimyası analiz edilebilecek. Operasyonların süresini kısaltacak bu aleti cerrahlar çok sevecek.

Tıbbi bilgiler sosyal medya aracılığıyla aktarılıp paylaşılabilecek.

Akıllı kontak lensler beyin dalgaları aracılığıyla kontrol edilebilecek. Düşünerek internette gezinebilecek ve mesajlaşabileceksiniz.

Nörolojik bilgiler yardımıyla beynimizi bir bilgisayara yükleyip öldükten sonra orada yaşayabileceğiz, bir bakıma ölümsüz olacağız. Torunlarımız ve çocuklarımız bizi cep telefonlarında taşıyacak. Onları öğütlerimizle rahatsız etme fırsatına sahip olabileceğiz.

Elektronik aletler vücuda monte edilebilecek ve insanlar terminatör gibi olabilecek. Tıbbi gelişmeler yalnızca fiziksel dezavantajları tedavi etmeyecek, aynı zamanda insanları süper insan yapacak, kartal gibi gözlem yeteneğine, bir yarasa gibi duyma gibi duyma kabiliyetine sahip olabilecekler. Dış iskeletler yardımıyla hiç enerji harcamadan yürüyebilecek, koşacak, kaldıramayacağımız kadar ağır eşyaları kaldırabileceğiz. (Kalp pili ve işitme cihazı olan hastalar da cyborg’a örnek verilebilir.)

Eğer nesneler bugün 3 boyutlu yazıcılar ile yazılabiliyorsa ve biyoteknoloji endüstrisi yaşayan hücre bile yazmak üzerinde çalışıyorsa, 3 boyutlu yazılmış ilaçlar neden sürpriz olsun? Bu eczacılık dünyasını tamamen ortadan kaldırıp yeniden tanımlayacak. İlaçlar, biyonik kulak ve benzeri organlar hastanın evinde yazdırılabilecek.

Bazı ilaç kutuları, doz alımı zamanı geldiğinde mavi yanıyor ve doz alımı geçildiğinde kırmızı yanıyor. Gelecekte ilaçların içindeki küçük sindirilebilir sensörler, ilaç sindirim verilerini doktorunuza veya aile üyelerinize aktaracak.

Radyoloji, en hızlı büyüyen ve gelişen sağlık alanlarından birisi, bu yüzden en büyük gelişmeleri bu alanda görebiliriz. Bir çok amaçlı makine, bir yığın sağlık problemini ve belirtileri tanıyacak. Tıpkı elysium ve prometheus filmlerindeki gibi. Hatta bunlar sizi tedavi edip ameliyat da yapabilir!

Organları taklit eden küçük mikroçiplerde, ilaç ve tamamlayıcı parçaların sınırsız, hızlı, daha kesin, her türlü senaryoda ve çok ucuza denemeleri yapılabilecek. ayrıca bütün insan bedenini de taklit edebilecekler.

Tıp öğrencileri insan kadavralarında değil sanal inceleme tahtalarında anatomi çalışacak. Küçük metinlerde çalıştığımız şeyler artırılmış gerçeklik ile 3 boyutlu sanal çözümleme ve modellere dönüştürülecek. Anatomik modelleri istediğimiz kadar hızlı şekilde gözleyip, değiştirip inceleyebileceğiz ve her yapılarındaki her detayı çözümleyebileceğiz.

Optogenetikler tedavilerde yeni çözümler sağlayacak. Bilim adamları farelerin beyninde sahte anılar oluşturmayı başardı. İlk defa yapay araçlarla korku hafızası oluşturuldu. Zamanla plasebo etkisini daha iyi anlayacağız ve insanlarda ilaç alımlarının sahte anılarını oluşturabildiğimiz zaman ulaşacağımız sonuçları hayal edin. Fikir biraz geleceksel, ama yöntemin temelleri hemen hemen şimdi var.

Yaşlı hastaların artması ile, robot yardımcıları ev ve hastane ile ilgilenmeleri için sunmak kaçınılmaz. hastaları temel işlemler için taşımaktan güzel olabilir. Kaliforniyalı bir şirket, damarınızı bulup kanınızı çeken bir robot geliştirdi. Ayrıca bir sonraki adımda, kandaki değerleri tespit etmekten genetik bilgi toplamaya kadar çözümlemeler yapacak.

Gelecekte sindirilebilir ve giyilebilir sensörler ile ateşten kan değerlerine ve nörolojik belirtilere kadar önemli sağlık değerleri günün 24 saati ölçülüp buluta aktarılacak ve bir felç gerçekleşiyor olduğu zaman gerçek zamanlı olarak tıbbi sistemlere uyarı gönderecek.

Bu sadece sağlık değerlerini kontrol etmek ve izlemekle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda araya girmek de daha iyi bir sağlık için anahtar role sahip. Dişe entegre edilen sensörleri hayal edin, bunlar çene hareketlerini, öksürüğü, konuşmayı ve hatta sigara içmeyi bile tanıyabiliyor ve bu sayede çok fazla yediğiniz veya sigara içtiğiniz zaman kaydediyor, doktorun size ne dediği önemli değil. Doktorun tavsiyelerine uymamak çok zor olacak. Aynı kablosuz teknolojinin gerçek zamanlı bilgi sağladığını ve organlarda kullanıldığını hayal edin.

Eğer ince elektronik dövmeler giymek veya entegre sensörlere sahip olmak bizim için geçerli bir seçenek değilse, o zaman eski bir hayal gerçekleşsin. star trek’ten tricorder fikri on yıllardır burada ve biz hala ona sahip değiliz. qualcomm tricorder x prize umarız tüm hastalıkları tanıyabilen ve kişilere sağlıkları hakkında daha fazla seçenek sunan bir cihazın geliştirmesine liderlik edecek. Scanadu gibi başka cihazlar da geliştirildiği için rekabet sıkı. Önemli olan hastaların kendi sağlıklarını kontrol edebilecek olmaları.

İbm watson’un sağlık alanında dev fırsat potansiyeli var. Watson hekimlere günlük karar almalarında yardımcı olacak, buna rağmen insanların yerine tamamen geçmeyecek. bir doktor bir kaç sayfayı takip edebilirken, belki dijital çözümlerle bir kaç düzine, Watson 3 saniyede 200 milyon sayfayı işleyebiliyor, bu sayede artan bilimsel bilgi miktarı ile, pratik tıpta onu kullanmak bilge bir seçim olacak.

İnsan genomu projesinin tamamlanmasından beri, herkesin düzenlenmiş dozlar ile düzenlenmiş tedavi aldığı kişisel ilaç devrini düşünüyoruz. Gerçek şu ki kişisel genomun uygulanabileceği sadece 30 durum var. Bu yol boyunca ilerledikçe, ilaç yazmadan önce hastanın dna çözümlemesini kullanmak için daha fazla fırsatımız olacak ve olmalı da.

En basit ve önceden kestirilebilir tıbbi gelişme listenin en sonunda duruyor. yakın gelecekte, doğru ve güvenilir tıbbi bilgi, dinamik kaynaklar ve tıbbi kayıtlar olursa; herşey açıkça herkese açık olacak, bu kulağa ilginç gelmiyor, fakat tıp tarihindeki en büyük gelişme olacağı kesin.

kaynaklar: scienceroll

Yorum bırakın