Cerrapaşa Çocuk hastalıkları kliniği asistanları uyarıyor!

Değerli sağlık çalışanları, basın emekçileri ve saygıdeğer halkımız;

Bizler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde görev yapmakta olan asistan hekimleriz. 9 Eylül 2015 Çarşamba günü asistan arkadaşımız Dr. Gözde Apaydın’ın hasta yakını tarafından darp edilmesinin ardından, 11 Eylül 2015 Cuma günü birçok hocamızın desteğiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdik.

Aynı gün öğleden sonra, eylemimiz devam etmekteyken asistan arkadaşımızı darp eden hasta yakını Çocuk Acil Polikliniği’mize başvurup yeniden olay çıkardı. Acil Polikliniği’mizde görevli asistan ve uzman doktorlara hakaret ve tehditler yağdırdı. Acil servisten sorumlu öğretim görevlisi Prof. Dr. Halit Çam, bu durum karşısında ne yazık ki beklenmedik bir tavır sergileyerek şiddeti destekleyen ve meşrulaştıran söylemlerde bulundu.

Olayda adı geçen öğretim görevlisi…

Darp edilen kadın meslektaşımıza “Zaten evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin. Bunlar olağan şeyler.” ; hasta yakını hakaretine ve tehdidine maruz kalan acil hekimimize “O beyaz önlüğü giyiyorsan bu durumlarla baş etmesini bileceksin.” dedi.

Olayda adı geçen öğretim görevlisi…

Asistan hekimlerin çağrıları üzerine acil servise gelen emniyet görevlilerini “Ben buranın sorumlu hocasıyım. Şikayet yok!” diyerek gönderdi.

Olayda adı geçen öğretim görevlisi…

Olay yerine çalışma arkadaşlarını korumak için gelen diğer asistanları, o hastayla bizzat ilgilenmeleri için zorladı. Biz asistan hekimler bu duruma itiraz edince küfür, hakaret ve tehdit içerikli cümleler sarf etti; (Hakarete uğrayan meslektaşlarımızın adını burada paylaşmak istemiyoruz fakat durumun vehametini ortaya koymak için öğretim görevlisinin ağzından çıkan, hem bireysel hem de asistan topluluğuna söylenmiş sözleri özür dileyerek aktarıyoruz.) “Sen kim oluyorsun?” , “Sen kendini ne zannediyorsun?” , “Ben buranın hocasıyım. Burada herşeye ben karar veririm. Bunu o ezik aptal kafalarınıza sokun.” , “Daha senin altın bezlenirken ben Fenerbahçe’de senin gibilerden 10 tanesini indirip bindiriyordum. Sen adam mısın? Ben senin gibileri pazarda mal diye satarım.” , “Bak seni enkaz altında bırakırım. Hastayı başına yıkarım. Seni ezerim.” , “Zamanında ben senin gibi devrimcileri çok indirdim. Seni de indireceğim.” “İtler, köpekler! Hepinizin canını yakacağım. Defolun gidin! Militanlığınızı başka yerde yapın!”…

Olayda adı geçen öğretim görevlisi…

Bununla da yetinmedi; duruma karşı çıkan asistan hekimleri, hastanenin güvenlik görevlileri zoruyla acil servisten kovdu.

Tüm hastane çalışanları, hasta ve yakınlarının gözleri önünde yaşanan bu vahim olay hekimliğe vurulmuş büyük bir darbedir.

Gece gündüz demeden büyük fedakarlıklarla çalıştığımız acil servisten bu şekilde kovularak aşağılanmak, henüz mesleğimizin başında olan biz asistan hekimlerin onurunu kırdı. Küçük düşürüldük.

Meslektaşımıza dayak atan, onu tehdit eden, süreğen bir şekilde bu şiddete devam eden hasta yakınlarının varlığında ve hiçbir aciliyeti bulunmayan hastaya acil serviste hekimlik hizmeti vermemekte kararlıyız. Sırf bu nedenle bir öğretim görevlisinin bel altı küfürlerine; aynı öğretim görevlisinin can güvenliğini tehlikeye atan tehditlerine ve mobbingine maruz kaldık. Biz asistanlar kırgınız, kızgınız ve bu sefer susmayacağız.

Hekimlik hocadan öğrenciye aktarılan, usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen, saygı ve sevgi çerçevesinde yürütülen bir sanattır. Bu sanat cuma günü tek bir öğretim görevlisi tarafından lekelenmiştir. Bizler, tıp etiğini sadece bir ders olarak almayıp hayat felsefesi haline getirmiş hekimler olarak bu lekenin silinmesi için burada toplandık.

• Acilen yerine getirilmezse eylemliliğimizi yönlendirecek en önemli talebimiz; 11 Eylül 2015 Cuma günü yaşadığımız olayda adı geçen öğretim görevlisi hakkında bir idari soruşturma başlatılması ve bu soruşturma sonuçlanana kadar, can güvenliğimiz açısından, kendisinin görev yerlerinden derhal uzaklaştırılmasıdır.

Bunun yanı sıra;

• Hastanemizde, 2013 yılında yayınlanan genelge gereği; Sağlık Bakanlığı tarafınca zorunlu kılınan, beyaz kod sisteminin pratik uygulamaya geçilmesini

• Çocuk Acil Kliniği’nde hasta bekleme alanıyla ilk muayenenin yapıldığı alanların fiziksel olarak birbirinden ayrılmasını

Çocuk Acil Kliniği’nde çalışan özel güvenlik görevlilerinin nitelik ve niceliğinin arttırılmasını

• Çocuk Acil Polikliniği’nde ve diğer poliklinik odalarında, herhangi bir şiddet olayı durumunda güvenlik güçlerini uyarıcı ve şiddeti uygulayanı caydırıcı nitelikte olabilecek alarm sistemlerinin (buton vb.) kurulmasını

Çocuk Acil Servis’inin yataklı kısmına, çalışanların kimlik kartını okutarak girebilecekleri güvenlikli bir kapı yaptırılmasını, böylece kontrolsüz hasta ziyaretlerinin önüne geçilmesini

Öncesinde herhangi bir şiddet olayına karışmış hasta ve hasta yakınları için bir sonraki hastane başvurusunda -hayati önem taşıyan durumlar dışında- kayıt açılmaması ve bu hastalara kliniğimizde sağlık hizmeti verilmemesini

Hastane içerisinde yaşanan adli olaylar karşısında, ivedilikle hizmet verebilecek bir polis noktası oluşturulmasını

TALEP EDİYORUZ!!!

Bu talepler gerçekleştirilene kadar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı asistanları olarak süresiz iş bırakma eylemi yapacağız.

CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Öğrencisi Doktorları

IMG_5293

Yorum bırakın