Sherlock Holmes bilinmezi !

Sherlock Holmes bilinmezi !

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan Britanyalı hayali dedektif kahraman, polisiye edebiyatının önemli ilk kişiliklerinden biridir. Gazetelerde basılmış ve polisiyenin halk arasında yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur.

Yazarından daha çok tanınmasına sebep ise tabiki herkes tarafından bilinen “farklılığı”. Açmak gerekirse, Sherlock Holmes, azımsanacak bir karakter değildir. Tüm gariplikler içerisinden çıkarttığı gerçeklerle hareket edebilen hayali ama bir o kadar da hayatımızda olmasını istediğimiz bir karakterdir. Doyle’a şöhreti getiren Sherlock, aslından Doyle’un çok sevdiği hocasını bu denli betimleyebilmesinden kaynaklanmıştır. Hocası tıbbiyeli, Dr. Joseph Bell, Sherlock’u bize kazandırmasına sebep olmustur. Dr. Bell, sıradan bir doktor değildir. Çoğumuzun bildiği Dr. House karakterinin gerçek hayatta olan’ıdır. Konuyu dağıtmamakta fayda var ama yeri gelmişken belirtelim Dr. House da Holmes esinlenerek günümüze getirilmiştir. Dr. Joseph Bell’i sonraki yazılarımızda konuşabiliriz.

Sherlock

Gel gelelim Sherlock’a, gariptir ki sanki hep hayatımızda olmuşcasına bir de evi vardır dedektifimizin. Aslında varolmayan bu dedektifin kitaplarda her zaman adresi olarak gösterilen ve bugün müze olan evi İngiltere’de Baker Sokak 221B’dedir. Holmes, kendi dönemi için oldukça bohem bir adamdır, garip zevkleri de vardır ve aynı zamanda bipolar kişiliğe sahiptir. Morfin ve kokain kullanır ve bunları evdeki garip yerlere koyar, usta bir eskrimcidir,çok iyi keman çalar, Irene Adler dışında takdir ettiği veya hayatına giren bir kadın yoktur. Yunan Tercüman Hikayesinde, Holmes’ün bir ağabeyi olduğu ortaya çıkar. Mycroft’un, Britanya Hükümetinde oldukça özel bir görevi bulunur. Kardeşinin tanımıyla, kendisininkinden de üstün gözlem yetenekleri olan Mycroft, hükümetin tüm çıkarımlarını analiz ederek en uygun hamleyi belirten bir “bilgi bankası” görevi görür. Mycroft Holmes, Ian Fleming’in karakteri olan James Bond’un gizli patronu “M” olduğu da söylenir. Holmes oldukça kibirli bir adamdır ancak Dr. Watson’a yaklaşımı herkesten farklıdır.

Daha fazlasına sahip olmak istiyorsanız bence hikayelerinden birini okumaya başlayabilirsiniz. Bu arada bağımlılık yapabilir. Demedi demeyin.

Sherlock Holmes bilinmezi !” üzerine bir yorum

  1. Başlık ve yazı uyumsuzluğu. Öyle bir başlık atmışsınız ki sanki Holmes ile ilgili bir gizem ortaya çıkmış gibi. Halbuki Holmes dünyada en çok bilinen roman karakteridir.

    Beğen

Yorum bırakın