Tıp Fakültesi Hocası Atletizmde Madalyalara Doymuyor!

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Çilingiroğlu Anlı, mesleki çalışmalarına atletizm alanında kazandığı madalyalarını da ekleyerek örnek oluyor.

Ailesinin küçük yaşlarda yüzme sporuna yönlendirdiği ancak daha sonra atletizmle daha çok ilgilenen 45 yaşındaki Anlı, bir taraftan tıp fakültesi öğrencilerine verdiği derslerle akademik çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan sportif çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Evli olan Anlı, yaptığı açıklamada, ailesinin yüzmesi için 3 yaşında kendisini suya atmasıyla spor hayatının başladığını söyledi.

Hayatın farklı dönemlerinde değişik spor dallarıyla ilgilendiğini belirten Anlı, atletizmi çok sevdiğini vurguladı.

İlk ve ortaokul çağlarından itibaren hep koştuğunu, spor ayakkabılarını da yanından ayırmadığını dile getiren Anlı, “Çok hareketli bir çocukluk dönemi geçirdim ve sürekli koşuyordum. İlk ve ortaokul çağlarında spor ayakkabılarımı hep yanımda taşırdım ve nereye gitsem ilk düşündüğüm şey nerede koşabileceğimdi. Zamanım ne kadar kısıtlı da olsa ne kadar ders veya iş yoğunluğum olsa da her fırsat bulduğumda uzun veya kısa mesafe koşusu yapardım. Hatta, okulda beden eğitimi derslerini iple çekerdim” diye konuştu.

Tıp fakültesi ve daha sonraki eğitimlerinde oldukça yoğun bir dönem geçirdiğine işaret eden Anlı, antrenman yapmadan derse başlayamadığını bildirdi.

Anlı, ailesinin yönlendirmesiyle ilk olarak yüzme sporuyla ilgilendiğini ancak kendisini daha özgür hissettiği için en sevdiği sporun koşu haline geldiğini ifade etti.

Atletizmde ulusal ve uluslararası yarışmalarda bir çok başarı elde ettiğine dikkati çeken Anlı, şöyle konuştu:

“Avusturya’da 2014 yılında düzenlenen 35. Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda yarıştım. Birçok ülkeden sporcuların katıldığı şampiyonada 100 ve 200 metre koşuda Türkiye’yi temsil ederek ülkeme 2 altın madalya getirdim. Ayrıca aynı şampiyonada atletizmin diğer dallarında da dereceler aldım. Yüksek dayanıklılık gerektiren bu sporda, ayrıca yüzme ve koşma branşlarını içeren biatlon yarışmaları düzenleniyor. Biatlonda Ankara seçmeleri ve Türkiye şampiyonalarında 15 kez birinci oldum. En son cumhuriyetin 92. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine denk gelen ve Kuşadası’nda gerçekleştirilen, farklı yaş kategorilerinden 14 farklı ülke sporcularının yarıştığı Avrupa Açık Biathle ve Triathle Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil ederek, ülkeme bayrak yarışında gümüş, biatlon yarışında ise bronz madalya kazandırdım.”

Anlı, hayatının bir parçası olan spor yaşamını yarışlara katılarak sürdürmeyi istediğini, Avrupa ve dünya şampiyonalarında Türkiye’yi temsil etmeyi hedeflediğini anlattı.

– “Spor insanı psikolojik olarak da rahatlatıyor”

Öğrenme yetisi ve hafızayı geliştiren sporun insana özgürlük, sağlık ve dinginlik verdiğini bildiren Anlı, sporla daha az hastalanan insanın sosyal hayatının da renklendiğini söyledi.

Soğuk algınlığına bağlı birçok rahatsızlığı sporla aştığını kaydeden Anlı, şöyle devam etti:

“Birçok arkadaşım basit bir soğuk algınlığında dinlenirken, ben böyle bir durumda antrenman süremi uzatıp ter attıktan sonra bol su içiyorum ve hastalığın ilerlemesini önlüyorum. Diğer yandan, spor insanı psikolojik olarak da rahatlatıyor. Çok sıkıldığımda, gergin veya yoğun olduğumda ve hiçbir işimin ilerlemediğini hissettiğimde bir anda her şeyi bırakıp gider bir tur koşar, derin nefes alarak rahatlar ve o an her şeyi unuturum. Daha sonra dönüp işimi tamamlarım. Günlük işlerimi, düzenli antrenman yaptığım zaman daha kısa sürede tamamlıyorum.”

Medimagazin

Yorum bırakın