Acil Servis Çökerse; Tüm Sistem Çöker!

Ölü Muayenesi!

Türkiye’de en fazla uzmanlık kadrosu açılan ve en fazla kadrosu boş kalan branş Acil Tıp Branşı’dır.

Bunun bir çok nedeni vardır.
Bu nedenlerin başında hasta yoğunluğu, hasta yakınlarıyla sürekli muhatap olma, her sağlık sistemi aksamasında sistemi çevirmek için acil servislere yüklenilmesi, acil olsun olmasın her hastaya bakma mecburiyeti, güvenlik zaafiyeti, şiddetin fazlalığı, SİSTEM YÜRÜSÜN- İŞLER DÖNSÜN diyerek eğitimin ikinci,üçüncü plana atılması gibi sebepler sayılabilir.

Tüm sağlık sistemi neredeyse acil servislerde az sayıda hekimin üzerinden silindir gibi geçerek döndürülmeye çalışılmaktadır.
Tüm diğer branş hekimleri hafta sadece 40 saat poliklinik ile sağlık hizmeti sunumu yaparken acil servisler haftada 168 saat sağlık hizmeti sunmaktadır.
Hatta poliklinik saatlerinde polikliniğe başvuran hastaların da bazıları tetkikler daha hızlı yapılıyor diye acil servislere gönderilerek, yatış verilen hastaların yatakları hazırlanana kadar acil servislerde bekletilerek, serum- kan takılması gibi isteklerle acil servise ellerine kağıt-istek tutuşturulup gönderilerek poliklinikleri de kompanse eder hale gelmiştir.
Hastaneler arası sevk olur hastayı acil servise getirirler, mesai saati dışında adamın beli tutulur acil hekiminden başka başvuracağı hekim yoktur, gece öksürük tutar uyuyamazsın acil servise gönderilir, aile hekimi bakar hastaya “sen al şu kağıdı bir acile git” der, 9 günlük resmi tatil olur hastanın raporu bitmiştir insülinini alamaz her gün hiperglisemiyle acile gelir, “x branşı” hastaya girişimde bulunur taburcu ederken bir şey olursa acile gelirsiniz der, 112 yolda sarhoş bulur hastalık olmamasına rağmen sarhoşa kim bakacak acile getirir,adamın 1 yıldır sivilcesi olsa gece hekime gidesi tutsa acile gelir (buna da sistem hiçbir şekilde karışmaz)…
Adam işe gidememiş, öğrenci okula gidememiş, memurun gerçekten işi var amiri yıllık izin vermiyor rapor için acile gelir, madde bağımlısı, psikiyatrik acil olmayan afralı tafralı ajite tipler hep acile gelir, getirilir.

Yelpaze genişletildikçe acil servis tüm sistemi omuzlar hale geldi.
Düşünebiliyor musunuz 9 gün resmi tatilde acil servis haricinde hiçbir poliklinik çalışmazken sistem ayakta durabiliyor, insanlarda bana ne olacak korkusu olmuyor, ancak acil servisler değil 9 gün sadece 3 gün tüm Türkiye’de çalışmasın sağlık sistemi çöker, büyük kaos yaşanır.
Acil servisler işte bu kadar önemlidir!

Peki bunca iş yüküne rağmen, her gün hasta sayısı artmasına, tetkikler- tedaviler artmasına rağmen alınan idari tedbirler ve uygulamalarla acil servisin ve acil hekiminin iş yükünü hafifletecek tedbirlere başvuruluyor mu?
Hayır!

Aksine zaten işi başından aşkın acil hekimine birde şimdi ölü muayenesi getiriliyor.

Nasıl mı?

Ailesi hastalarının fenalaşıp bayıldığını söyleyip 112 yi aradığında, 112 ekibi HEKİMLİ DAHİ OLSA, hastanın ölümüne karar verip CPR’ı sonlandırmayacak, hastayı ex kabul edip olduğu yerde bırakmayacak, ÖLDÜĞÜNÜ BİLDİĞİ HALDE MEVTAYA KALP MASAJI YAPILMAYA DEVAM EDİLEREK ACİL SERVİSE GETİRİLECEK VE HASTANIN ÖLÜM KARARINI ACİL HEKİMİNİN VERMESİ, HASTA YAKINLARINA ÖLÜM HABERİNİ ACİL HEKİMİNİN VERMESİ, HASTANIN DEFİN RUHSATINI- ÖLÜM BİLDİRİMİNİ ACİL HEKİMİNİN YAPMASI, MEVTANIN İLERDE ÇIKABİLECEK BANKA KREDİLERİYLE ALAKALI TÜM SIKINTILARDA HUKUKSAL OLARAK ACİL HEKİMİNİN UĞRAŞMASI BEKLENECEK.

Zaten çok yoğun tempoda! çalışan TSM’ler üzerinden defin ruhsatı verme işi bu vesileyle biraz daha acil hekiminin üzerine kaydırılarak, acil hekimi zaten boğuştuğu hengamede, üstündeki yükün üzerine bir yük daha getiren bu kararlar ile ne hedeflenmiş olabilir?

Acil servis hekimlerinin “YETER ARTIK ÇALIŞMIYORUZ” denmesi mi bekleniyor?

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ nün “Exitus Kararı” konulu yazısı en kısa zamanda gözden geçirilmelidir!

112 EİKİBİNDE BULUNAN DOKTOR, DOKTOR DEĞİL MİDİR Kİ BİR KİMSENİN ÖLÜMÜNE KARAR VERME HAKKI ELİNDEN ALINMAKTADIR VEYA ACİL HEKİMLERİ ÖLÜM KARARI VERİRKEN NORMAL BİR TABİPTEN FARKLI MI DAVRANMAKTADIR!

Sağlık Bakanlığı’nın yetkililerinin bu yanlıştan döneceklerini, tüm sağlık sistemini sırtlayıp götüren acil hekimlerinin iş yükünü arttırmak yerine bu iş yükü başka hekimlere de paylaştırarak acil servislerin yükünün hafifletilmesi yönünde kararlarını gözden geçireceklerini ümit etmekteyiz.

UNUTMAYIN ACİL SERVİS ÇÖKERSE TÜM SİSTEM ÇÖKER!

Dr.Ensar DURMUŞ

Yorum bırakın