Bilim İnsanları Hayvanlarda Böbrek Yetmezliğini Geri Çevirmeyi Başardılar

Böbrek yetmezliğinin en birinci nedeni şeker hastalığıdır. Bilim insanları düşük dozda sitokin vererek, böbrek yetmezliğini engelleyecek ya da geri döndürecek bir tedavi yöntemi keşfettiler. Uzun süredir diyabetten kaynaklanan böbrek hastalıklarında , sitokin IL-7A’nın klasik enflamasyon tetikleyici olarak en büyük etken olduğu düşünülüyordu. Augusta Üniversitesi Georgia Tıp Okulu Vasküler Biyoloji Merkezi’nden Patolog Dr. Ganesan Ramesh’in laboratuvarında böbrek hasarına neden olan IL-17 genini silerek hayvanlarda diyabete neden oldu ve böbrek hasarı arttırıldı. Sonrasında bazı ciddi diyabetik nefropati hastalarını incelediklerinde , kan ve idrarda IL-17A seviyelerinin düştüğünü gözlemledi.
Tip 1 ve 2 diyabet hayvan modellerinde devam eden çalışmalarda IL-17A’nın şaşırtıcı rolü giderek büyüdü. Araştırmacılar hayvan modellerine her 48 saatte bir IL-17A verdikçe nefropatinin önlendiğini ya da tersine döndüğünü gördü. Ayrıca IL-17A terapisinin kandaki yağ seviyelerini azalttığını gözlendi. Yağ seviyelerindeki artış nedeniyle böbrek ve kardiyovasküler problemlerin arttığına inanılıyor.
“IL-17A’nın açıkça koruyucu olduğu gözüküyor.Diyabetten kaynaklanan hasarı iyi şekilde telafi ediyor”,diyor Ramesh. Araştırma American Society of Nephrology dergisinde yayınlandı.
Öyle görünüyor ki, IL-17A böbrek hücrelerini değişik yollarla koruyor. AMWAP (antiinflamatuvar molekül) veya aktive edilmiş mikroglia/makrofaj WAP etkili proteini etkiliyor. Ayrıca sitokin böbrek hücrelerinin(tubüllerdeki podositler ve epitel hücreleri) hayatta kalmasını ve hücrelerin rejenerasyonu sağlıyor. Podositler böbreklerde büyük moleküllerin kalmasına yardım ederken, epitel hücre tubülerinde ise protein gibi özler tekrar emiliyor.
Yapılan bazı klinik denemelerde fenalaşan hastalar rapor edilse de, Ulusal Psoriyazis Derneği,1L-17 ‘nin blokasyonunun iyi bir deneyim olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Fransız araştırmacılar da IL-17A ‘nin aterosklerosisin ilerlemesini baskıladığını, sitokin yoksunluğunda enflamasyonun arttığı belirtildi.

Kaynak: Gerçek Bilim

Yorum bırakın