112’ye yapılan Gereksiz Çağrı!

Dün gece acilde nöbetçiyim.

Gecenin köründe saat 03:00-03:30 gibi 112 ekibi bir hasta! getirdi. Hastayı almak için 112 ekip başına hastanın nesi olduğunu sordum. Paramedikli 112 ekibi hastanın alkol aldığını, şekerinin düşebileceğini,tansiyonunun düşebileceğini, emir! gereği gittikleri her hastayı almak zorunda olduklarını söyledi.

Gelen şahsın yanına gidip bir şikayetin var mı dedim. Cevabı sağlık sisteminin,acil servislerin ne halde olduğunu nasıl suistimal edildiğini gösteren en iyi örneklerden biriydi. O şahıs pişkin pişkin sırıtarak AYAKTA şu cevabı verdi:

“HOCAM BİRAZ ALKOL ALDIM DA, YARIN DA İŞİM GÜCÜM VAR BİR SEDYEDE BİR KÖŞEDE SABAHA KADAR YATMAK İSTİYORUM.YOKSA BİR ŞİKAYETİM YOK!”

Getiren 112 ekibi gecenin köründe böyle birini getirmekten memnun değil, aradım komuta kontrol merkezini bu kişi hasta değil ki hastayı alın demişsiniz dedim.
“HOCAM BİZ NE YAPALIM HERKESTE MÜDÜRÜN TELEFONU VAR. ALMAZSAN YA ONU ARAYIP ALDIRTIYORLAR KENDİLERİNİ YA DA BİRAZDAN HASTA BAYILDI DİYE YİNE ARIYORLAR”

Belli ki 112 komuta kontrol de yaptığından memnun değil.
BEN DE BİR ACİL HEKİMİ OLARAK BÖYLE SUİSTİMALCİ HASTA OLMAYAN ANCAK ACİLİ OTEL OLARAK GÖRENLERLE MUHATAP OLMAKTAN MEMNUN DEĞİLİM!

kafayı çekip özel şöforlü ambulansla kendisini acile getirtip sabahlayan vatandaş ise PEK MEMNUN!

ACİL SERVİSLERİN VE AMBULANSLARIN SUİSTİMALİNİN HADDİ VAR HESABI YOK!

ÇÖZÜMÜ ÇOK BASİT! 112 İLE GELEN HASTA MUAYENE SONUCU ACİL OLMADIĞI TESPİT EDİLİRSE GELDİĞİ MESAFEYE GÖRE AY SONUNDA ADRESİNE AMBULANS KULLANMA BEDELİ OLARAK 100-200 TL FATURA EDİLİP GÖNDERİLSİN.
Bir daha 112 yi ararken,kendisinin acil olup olmadığını iki kere düşünürdü! Burnu akan,üşüten,kırgınlığı olan,beli ağaran bir daha ACİL 112 AMBULANSINI kullanırken bu suistimallerinin yanlarına kalmayacağını anlamış olsunlar!

BEN DEVLETİN YERİNDE OLSAM SUİSTİMALCİLERE KESECEĞİM BU CEZADAN AMBULANS YAKIT ÜCRETİ VE ARAÇ KULLANIMINA BAĞLI AMORTİSMAN BEDELİNİ DÜŞER, KALAN PARAYI SUİSTİMAL EDİLME HAKKI OLARAK GETİREN 112 EKİBİNE DÖNER SERMAYE GİBİ TAKSİM ETTİRİRDİM!

HEM GECENİN 03:00’ÜNDE AMBULANS ÇAĞIRMIŞ HİÇBİR ŞEYİ OLMAYAN ALKOL ALMIŞ ŞAHIS CEZASIZ KALMAZ, HEM SAĞLIK İDARECİLERİNCE TIBBİ GEREKÇELER ÖNE SÜRÜLEREK HER HASTAYI ALMAK ZORUNDA BIRAKILAN 112 EKİPLERİ MARUZ KALDIKLARI BU FİİLİ SUİSTİMALİN NETİCESİ OLARAK TESELLİ EDİLMİŞ OLUR BİR NEBZE…

Dr. Ensar DURMUŞ

112’ye yapılan Gereksiz Çağrı!” üzerine 2 yorum

  1. Burun akıntısı, diş ağrısı, uyuyamama, can sıkıntısı, üsye, 1aydır geçmeyen diz ağrısı… Bunlar adıyaman 112 için gündelik işler. Çalıştığım kurumdan utanıyorum! Çünkü sorumlu halk değil, sorumluluk almaktan korkan bol bulduğu parayı saçan yöneticiler. Bu tip vakalar bize gerçekten ihtiyacı olan insanlara bazen geç, bazen yorgun gitmemize neden oluyor.

    Beğen

Yorum bırakın