Kayak yaparken dikkat! Basit bir düşme bile omurgaya zarar verebilir

Kış aylarının vazgeçilmezi kayak sezonu açıldı. Uzmanlar, bu keyifli sporu yaparken, sağlık için gerekli tedbirlerin alındığından emin olunması gerektiğinin altını çiziyor.  Kayakta basit bir düşmenin bile omurgaya zarar verebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kayak yaparken omurga sağlığına ekstra dikkat edilmesinin ve yaralanmaları ihmal etmeden uzman bir doktora başvurulmasının önemine dikkat çekiyor.

 

Kış sporlarında en çok görülen yaralanmaların başında bağ ve diz yaralanmaları geliyor.

Bunun sebebi kayakta ayak bileğinin kayak botunun içinde sıkı ve sabit durumda kalması. Düşme sırasında vücut yükünün dizlere binmesiyle dizin ve dizdeki bağların zedelenme riski yüksek. Kayak sezonunda en çok görülen yaralanmaların başında diz yaralanmaları gelirken onları; kaburga kırıkları, el bileğinde kırık veya bağ yaralanmaları, pist kalabalığından kaynaklanan çarpma sonucu oluşan yaralanmalar, omurga ve omurgaya bağlı boyun ile kuyruk sokumu zedelenmeleri oluşturuyor.

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk; kayak yaparken düşme riski arttıkça omurgayı kırma riskinin ortaya çıktığına değinerek :”Kayakta rastlanan en önemli ve riskli yaralanma tiplerinden biri de boyun ve omurga sakatlıkları. Özellikle omurgamız yaşam kalitesini doğrudan etkilediği için ekstra önem taşıyor. Bu nedenle en basit düşme bile boyun ve omurganın zedelenmesine ve hasar görmesine sebep olabilir” diyor.

 

Doç. Dr. Çağatay Öztürk, riski en yüksek sporlardan biri olan kayak sporlarında sakatlanma riskini en aza indirmek için şu önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarıyor;

 

  • Kaymaya başlamadan önce vücut egzersizleri yapılmalı ve kaslar ısıtılmalı,. Sakatlanmaları önlemek için her sporcunun mutlaka bu hareketleri yapması gerekir.
  • Bol bol sıvı tüketmeli,.
  • Vücut ağırlığınıza göre kayak ekipmanları seçmeli,.
  • Kayak için rahat edebileceğiniz uygun kıyafetler seçilmeli,.
  • Özel koruyucu bileklikler kullanılmalı,.
  • Bütün yaralanmalar ve sakatlanmalarda kayak merkezinde bulunan sağlık görevlilerine başvurulmalı,.
  • Özellikle çocuklar mutlaka kask takmalı,.
  • Kayak takımları boya uygun olarak seçilmeli,,
  • Kayak botlarının doğru şekilde ve doğru sıklıkta bağlanmasından emin olunmalı,,
  • Kar gözlüğünü mutlaka kullanılmalıdır,

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk

 


 

Doç. Dr. Çağatay Öztürk kimdir?

Ortopedi ve Travmatoloji alanında Türkiye’nin sayılı isimlerinden olan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kariyerine Nisan 2015 itibari ile Liv Hospital’de Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1997 yılında mezun olan Öztürk, tıp doktoru unvanını aldı. 1997-1999 yılları arasında Zonguldak Türkali Köyü Sağlık Ocağında mecburi hizmetini tamamladı. 1999-2004 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalında ihtisas eğitimi yaptı. Haziran 2004 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak Şişli Florence Nightingale Hastanesinde göreve başladı. Nisan 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doçent Doktor unvanını aldı. Çoğunluğu omurga cerrahisi alanında olmak üzere 100’ün üzerinde uluslararası yayın ve kitap çalışması bulunan Doç. Dr. Çağatay Öztürk,  özellikle omurga cerrahisi alanında bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. www.drcagatayozturk.com

Yorum bırakın