Ektopik (dış) gebelik nedir? Ne değildir?

Normal bir gebelikte, kadının oluşturduğu yumurta erkekten gelen sperm ile kadının tüpünde birleşip, daha sonra oluşan ürün rahime gider ve yerleşir.

 

Literatürde çeşitli oranlar verilmekle birlikte yaklaşık 50 kadında bir bu gebelik ürünü, tüpe, karın içi herhangi bir yere, yumurtalıklara, rahim ağzına ve eski sezaryen yerine yerleşebilir. Bu yerleşme en sık fallop tüpüne olmaktadır. Rahim dışında hiçbir doku gebelik ürününün yerleşmesine sınırlayamadığından bu yapıların yırtılma riski bulunmaktadır. Bu da anne adayının hayatını riske sokmaktadır.

Adsız-1

Dış gebelik deyimi bir çok kadın için üzücü ve tehlikeli bir durumu çağrıştırsa da erken dönemde ilaçla sorunsuz tedavi edilebilmektedir.

Oluşmuş olan gebelik ürününün yaşama şansı olmadığından, bu dokuları öldürmek için bazı ilaçlar kullanılmaktadır.

Belirtileri;

  • Açık renkli vaginal kanama,
  • Ağrı ile birlikte bulantı kusma
  • Alt karın bölgelerinde bıçaklanma tarzında ağrı,
  • Halsizlik ve baş dönmesi
  • Omuza vuran ağrı
  • Gebelik ürününün yerleştiği yeri yırtması durumunda bayılmaya neden olacak kadar kanama..

Görüldüğü gibi belirtilerin çoğu erken gebelik döneminde gebelerin çoğunda olabilen şikayetlerdir. Bu sebeple gebe olduğunu düşünen bütün kadınların bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayenesi gerekmektedir.

Nedenleri;

Ektopik gebeliğin nedenleri arasından oluşmuş olan veya oluşacak olan gebelik ürününün rahime ulşamasını engeleyecek durumlardır. Bunların arasında daha önce tüplerde hasar oluşturan bütün durumlar ( tüplerin bağlanması, enfeksiyon geçirmek vs), bazı genetik hastalıklar ( bunların arasında tüp içerisindeki siliaların bu yapıyı rahime göndermesine engel teşkil edecek hareketsizlik surumları) yer alırken, bazı durumlarda ise herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

Dış gebelik geçiren kadınların sonraki gebelikleri;

genelde normal olmaktadır. Ama dış gebeliğin tekrar oluşma ihtimali topluma oranla daha yüksektir.

 

Op. Dr. Kübra IRMAK

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Yorum bırakın