Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ekici: Domuz Gribi İçin Koruyucu Önlemler

Uzmanların normal gripten farkı yok açıklamalarına rağmen toplumda domuz gribine yönelik panik hali henüz yatışmış değil. Bazı basit önlemlerle hem domuz gribinden hem de birçok bulaşıcı hastalıktan korunmak aslında mümkün. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ekici de alınabilecek basit korunma yollarını bizlerle paylaştı.

Domuz Gribi İçin Koruyucu Önlemler:

1. Kalabalık ortamlara girmeyin. Bu anlamda, mecbur kalmadıkça hastanelere gitmeyin. Çünkü kalabalık mekanlar içinde en riskli bölgeler hastanelerdir.

2. Hastaneye gittiğinizde sıranızı beklerken, hastaların yoğun olduğu koridorlarda beklemeyin, mümkünse dışarıdaki arabanızın içinde bekleyin.


3. Kişisel hijyen kurallarınıza dikkat edin


4. Çok iyi beslenin. Özellikle mevsim meyve ve sebzelerini bol yiyin.


5. Yorulduğunuzda bedeninize hemen dinlenme payı verin (iyi dinlenin). İyi uyuyun.


6. Halka açık olan ortak kullanım malzemelerini bir peçete vasıtası ile kullanın (tuvalet kapıları, asansör düğmeleri, ulaşım araçlarının tutulan/kullanılan yerleri vb)


7. Hasta iseniz doktorunuza başvurun ve evde istirahat edin. Halkın arasına bir süre çıkmayın. Çıkmak zorunda kalırsanız maske takın ve kimse ile tokalaşmayın, kültürmüzdeki sarılmayı/öpmeyi yapmayın.


8. Risk grubunda iseniz (kronik akciğer hastalığı, böbrek ve kalp hastalığı vb) her yıl eylül ayından itibaren grip aşısını yaptırın.

 

Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ekici
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı /Sivas

 

 

Yorum bırakın