Doğuda Mecburi Hizmetini Yapan Doktordan Duygusal Paylaşım

Uzunca bir süredir yazmak istediğim fakat oturup da bir türlü başlayamadığım bir yazı yazmak istiyorum. Mardin Dargeçit’ te doktor olmak nedir ?

2014 Eylül’ün de geldigim bu şehirde sayısız tecrübe edinerek ve Allah’a şükür kazasız, belasız ve o eski ” Ben” olmayarak dönüyorum … İlk geldiğim zamanlar dilini, kültürünü, alışkanlıklarını bilmediğim bir yerdi burası, gelen hastalar genelde Kürtçe konuşur, bir yeri “teşi” ama neresi (teşi:ağrı) önceleri bunu öğrenerek başladım. Yaklaşık 17 ay görev yaptım, bunun tam olarak yarısını yönetici olarak geçirdim. Bu süre zarfında ( bir kere opere edilmiş yaşlı bir kadına film çektirmek isteyen bir adam dışında) herhangi bir şekilde hiç bir hasta-hasta yakiniyla münakaşam dahi olmadı.

Arkadaşlar inanın İhtisas olmasaydı burdan da ayrılmayı hiç düşünmüyordum. Burada çok güzel günlerimiz geçti, sayısız dostluklar, ahbapliklar edindim. Belki starbuckslara gidemedik ama kaçak çay içimizi ısıttı, bi cafede şöyle bir söz yazıyordu, “Çayımız kaçak sevdamiz gibi, çayimiz sicak dostlugumuz gibi…” öyleydi hakikaten… Hepsi güzel ani olarak kalacaktır.

Gelelim asıl meselelere hani şu klavye başından oturup bölge hakkında atıp tutanlara, bakınız 18 gün sokağa çıkma yasağı yaşadım, bizzat yaşadım hem de evimin 500 metre ilerisinde şiddetli çatışmalar yaşanmaktaydı, ve ben devletimizin verdiği bu görevi kutsal görev bildigimden hiç ayrılıp istifa etmeyi düşünmedim, peki o günler nelere şahit olmadık ki ? Çatışmaların yaşandığı mahallede mahsur kalmış veya alikonulmus, kurtarılan o yaşlı amcalarin, kalp hastası olan ilaçları bitmiş teyzenin Size ettiği duaları duysaydiniz inanın aglamamak için zor tutardiniz kendinizi, kimse de yanlış anlamasın bu yazı ne bir demogoji içerir ne de başka bir şey harfiyen yasadiklarimizin özetidir, ya da Size şunu anlatayım bir gün önce konuşup sohbet ettiğiniz bir emniyet amirinin ertesi gün bombalı bir eylem sonucu şehit olduğu haberini alıyorsunuz bunun ne kadar acı bir durum olduğunu inanın tahmin edemezsiniz, peki ben bunları sunun şurasında 6 ay yaşadım, bir ömür bu gerçekleri yaşamak zorunda kalan insanlara ne derdiniz ? Bakınız bir kez daha söylemek istiyorum “Bütün Kürtler” diye başlamayın cümleye çünkü herkes aynı değil…

Gittiğim her yerde aynı şeyi savundum çünkü bana bu öğretildi nitelikli sağlık hizmeti tüm vatandaşların hakkıdır, Dargeçitlilerin de olduğu gibi, 8.5 ay bunun için uğraştım elimden geldiği kadar, siz değerli Dargeçitli, Midyatli, Mardinli dostlarım evimden kilometrelerce uzakta bana hiç yabancılık hissettirmediniz, bi nevi ailem oldunuz, hepiniz hakkinizi helal ediniz, Kadim dostluklar kenti Mardin, Kürduyle, Türküyle, Arabıyla, Suryanisiyle, Ezidisiyle, kardesce huzur icinde yasayacak ve bu güzelim ülkemize ornek olacaktir…

Dr. Mustafa Salış

Doğuda Mecburi Hizmetini Yapan Doktordan Duygusal Paylaşım” üzerine bir yorum

  1. Yüreği güzel insan… İyi ki varsın,Rabb’im sen ve sen gibi insanların ömürlerine ömür,huzur,mutluluk katsın ☺️

    Beğen

Yorum bırakın