Çocuğunuza Söylemeniz Gereken 7 Cümle

Çocuk büyütmek ile çocuk yetiştirmek arasında epey fark var. Büyümek biyolojik ihtiyaçlarla zamana bağımlı bir durum olsa da yetiştirmek zamanla birlikte emek de istiyor, hem de her ruh halinde. Hiçbirimiz mükemmel değiliz çocuklarımız da mükemmel olmayacak fakat onların yetişkin olma yollarında bizden mutlaka duymaları gereken cümleler var.
Çocuğumuzun bizden duyması gereken o 7 cümle ve nedenleri:

1 – SENİ SEVİYORUM


Elbette çocuklarımızı seviyoruz ve zaten onlar için yaptıklarımız da bunu gösteriyor. Fakat yaptıklarımızla göstermek kadar seni seviyorum demek de önemlidir. Sadece sorumluluk duygusu ile hareket ettiğinizi değil onu gerçekten sevdiğinizi ve sorumluluklarınızı sevgiyle yerine getirdiğinizi belirtir. Seni seviyorum demek sadece onu sevdiğimizi anlaması için değil “sevgiyi” ve “çocuğumuz olarak onu önemsediğimizi” bilmesi açısından da önemlidir. Belki sevildiğini anlıyordur da zaten ama sevildiğini duymak kimi mutlu etmez ki?

2 – SENİNLE GURUR DUYUYORUM


Çocuklarımız için anne-babaların onlarla gurur duyuyor olması kişilik gelişimleri için çok önemlidir. Evet dünyanın en başarılı öğrencisi değil yada dünyayı değiştirecek bir şey bulmadı (zaten buna zorlamaya da gerek yok) ama kendi başarılarının sizin için de anlam ifade ettiğini ona hissettirmelisiniz. 100 üzerinden 60 almak onun için bir başarı ve bu daha başarılı olmak için sarf edilmiş bir emeğin göstergesi ise onunla gurur duyduğunuzu ve daha iyisini yapabileceğini söylemelisiniz. Kendinden umudu olmayan bir çocuğun kendi ile barışık olmayacağını unutmamalıyız.
Gerçekçi olmalı ama emeğinin farkında olduğunuzu da belirtmelisiniz.

3 – ÖZÜR DİLERİM


Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve hatalar yapıyoruz. Biz yetişkinlerin en çok yaptığı hata bu aslında, özür dilememek! Hataları kabul etmenin erdemli bir davranış olduğunu bilmeli ve çocuklarımıza öğretmeliyiz. Özür dilemekten çekinmemeliyiz. Özellikle çocuğun kendisine karşı bir hata yaptıysak özür dilemek aynı zamanda onun bir birey olarak saygınlığını kabul etmek demektir. Bunu ona gösterin! Birey olabilmiş bir çocuk kendi hatalarını kabul edebilmiş ve gerektiğinde özür dileyerek başka insanlara olan saygısını sürdürebilmiş bir insandır. Böyle bir insan daha az hata yapmak için kendisini geliştirme isteğini ömür boyu devam ettirecektir.

4- SENİ AFFEDİYORUM


Affetmek en bilindik haliyle yeniden şans vermektir, “senden umudum var” demektir. Ve yine hata yapmanın değil bundan ders çıkarmanın önemini vurgulamak demektir. Hala onu affettiğinizi duymaya ihtiyacı varken bunu ona söyleyin. Sizin onu affedip etmemeniz önemliyse aranızdaki bağ sağlam demektir. İpleri koparmayın. Hata ne olursa olsun çocuğunuzun affedildiğini duymaya ihtiyacı olduğu an “hatadan ders çıkarabilmiş ve düzeltilmesi için çaba sarf edeceği sinyalini verdiği” andır.

5 – SENİ DİNLİYORUM


Özellikle küçük çocuklar için “ne diyeceğini önemsiyiyorum” yada “evet seninle ilgileniyorum” demekle eşdeğerdir bu cümle. Tabi ki bunu çok küçük çocukların sadece ilgi ve dikkatinizi çekmek için yaptıkları yaramazlıkların ardında söylememeli. Onunla yine ilgilenmelisiniz ama o yaramazlığın hemen ardından değil. Daha büyük çocuklar içinse onlarla yakından ilgilendiğinizi gösterir. Bunu samimi bir şekilde ve gerçekten onlara vakit ayırarak göstermelisiniz.

6 – BU SENİN SORUMLULUĞUN


Yetişkin olmanın zorluklarından birisidir sorumluluk sahibi olmak. Sorumlulukların yerine getirilmesi dışında bunun can sıkıcı bir şey olmaması için de sorumluluk almalı çocuklarımız. Yaşına uygun sorumluluklar bir çocuğun yetişkin olmasında merdiven basamakları gibidir. Sorumlulukları ile barışık olan bir insan ise her basamakta “sahne benim” edasında elinden geleni keyifle yapmak isteyecektir.

7 – BUNU YAPABİLİRSİN


Hayır her şeyi yapamayacak ama denemeden de yapıp yapamayacağını gerçekten bilemeyiz. Konu ne olursa olsun bu cümle tabi ki onu teşvik etmek içindir. Denemeye değer! Elinden geleni yapmasına teşvik etmek onu tembel ve korkak bir birey olmaktan koruyacaktır.


Yorum bırakın