TUS’ta En Başarılı Olan Doktorlar Artık Bu Uzmanlık Dallarını Seçiyor!

TUS’ta geçen yıl ilk 100’e giren doktorların hiçbiri kadın doğum ve cerrahi bölümleri tercih etmezken, uzmanlıkta dermatoloji, göz hastalıkları ve radyolojideki artış dikkat çekiyor.

Anadolu Ajansı KAYSERİ – Esma Küçükşahin’in Haberi

Uzman Doktor Fatih Batı‘nın Tıpta Uzmanlık Sınavlarına (TUS) ilişkin ÖSYM verilerinden yaptığı analize göre, geçen yıl nisan ayında yapılan TUS sonucuna göre 3 bin 854 kişi, 2 bin 859 kontenjan için tercih yapma hakkı kazandı. Bu adaylardan 2 bin 690’ı aldıkları puanlara göre yerleştirildi.

TUS’ta ilk 100’e giren adaylardan 23’ü tercihini dermatoloji (cildiye), 18’i göz hastalıkları, 16’sı radyoloji, 12’si fiziksel tıp ve rehabilitasyon dalları için kullandı.

Cerrahiye ilgi azaldı

En yüksek puanı alarak ilk 100’e giren başarılı doktorlardan hiçbiri kadın doğum branşını tercih etmezken, önceki yıllarda doktor adaylarının ilk sıradaki tercihleri arasında yer alan “karizma branş” kardiyolojiyi 2, cerrahi branşlardan beyin ve sinir cerrahisini ise sadece 1 kişi tercih etti.

Genel cerrahi, göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi, beyin cerrahisi gibi önemli cerrahi branşlar da hekimler tarafından ilgi görmedi. Her iki sınavda da TUS’ta birinci olanların radyoloji bölümünü seçmesi dikkati çekti.

“Daha az nöbeti olan bölümler seçiliyor”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, yılda 2 kez yapılan TUS’un yerleştirme sonuçlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Doktorların tercih ettiği branşlarda 10 yıl öncesine göre büyük bir değişim yaşandığına işaret eden Öztürk, şöyle devam etti:

“Doktorlar malpraktis (bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi) davalarından dolayı riski az, nöbeti olmayan branşları tercih ediyor. Asistanlar tercih ettikleri branşlara göre eğitimleri süresince nöbet tutuyorlar. Dolayısıyla asistan daha az nöbeti olan hatta olmayan bölümleri seçiyor. Hatta asistanlığını bitirince bu bölümlerden kazanacağı para diğerlerinden daha fazla oluyor.”

Yorum bırakın