Doğum sonrası kanama nedeniyle hayatını kaybeden doktorun ardından

DoktorlarSitesi.NET facebook sayfası ile durumundan haberdar olduğunuz meslektaşımız Dr. Funda Süleyman Kurt; hakim olan eşinin atanması üzerine geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden kadrosunu naklederek gelen Dr. Funda Süleyman Kurt, Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği’nde göreve başladı.
1 yıllık evli olduğu belirtilen Dr. Funda Süleyman Kurt, 15 Nisan’da yaşadığı ilk doğum sancısıyla birlikte çalıştığı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kurt, doğum sonrası gelişen kanama komplikasyonu nedeniyle doğan bebeğiyle birlikte Erzurum’a nakledildi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alınan Dr. Funda Süleyman Kurt için acil olarak B RH negatif kan arandı. Doğum sonrası aşırı kanaması durmayan Kurt, 16 Nisan sabahı yaşam mücadelesini yitirdi. Dr. Funda Süleyman Kurt’un cenazesi, memleketi Trabzon’a götürüldü.

Doğum hem anne, hem bebek hem de doktor için çok sıkıntılı bir hale gelebiliyor. Hiçbir sıkıntısı olmayan bir gebe bile doğum sırasında ve sonrasında çeşitli komplikasyonlar nedeniyle kaybedilebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığının son senelerde giderek TUS puanının düşme nedeni de bu stresli koşulları. Doktorlar bu stresli koşullarda kendilerini ve hastaları korumak amacıyla sezaryen ile doğuma ağırlık veriyorlar. Sağlık Bakanlığı bu konuda çeşitli tasarılar geliştirmeye çalışsa da şu soruların artık tartışılması gerekiyor;

Bir hastanede sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’nın olması o hastaneyi doğum için yeterli hale getiriyor mu?

Bu yazıyı okuyan bir çok insanın aklına eskiden doktor mu varmış, insanlar evde doğuruyorlarmış gibi mitlerin geldiğini duyabiliyorum. Evet eskiden doktor yokmuş ama anne ve bebek  ölümleri çok ama çok fazlaymış. Sizin ya da yakınınızın sıkıntısız bir şekilde doğum hikayesine sahip olmanız; doğumu kolay bir hale getirmiyor.  Doğum ekibi çocuk hastalıkları uzmanı, anesteziyoloji ve ranimasyon uzmanı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı’nın bir arada olmasından oluşur. Ekibin eksik bir parçasında o hastanede teknisyen/tekniker ile doğum yaptırılması düşünülemez!

Bakanlığın yeni projesi; vaginal doğumu teşvik amacıyla hasta ve hastanelerin sigortalanması bu tip şeyleri azaltır mı?

Ben bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak belirtmek isterim ki; biz de esas olan hastamızın sağlığıdır. Hastaneleri sigortalamak bizi malpraktis davalarından bir miktar uzaklaştırabilse de yetersiz şartlar altında hastalarımıza olacak olan şeyleri bile düşünmek uykumuzun kaçmasına neden olabiliyor. Mecuri hizmet şartlarındaki hastanelerin durumu belli; ameliyathaneler teknik ve hijyen açısından yetersiz. Labaratuvarlar kalibrasyondan uzak, güvenilmez. Doğum ekibinin tamamının bir arada olmasının imkansız olduğu bugünlerde performansı kesilen hastanelerde hekimler aldıkları risklerle gelirlerinin yetersizliği ile nefes alamaz duruma gelmişlerdir.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNCE HASTANENİN YETERLİLİĞİNİ DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE DENETLEMELİDİR!

Ağrıda doğum yapan hekim arkadaşımızın, doğumunda ve sonrasında bakımında bulunan hekim arkadaşlarım eminim yetersiz şartlarda ellerinden geleni yapmışlardır. Eminim ellerinden geleni yapsalarda ruhen çöküntüye uğramışlardır.

Bakanlığın acilen yapması gereken her şehirde yeterli imkanları bulunan hastaneler oluşturmaktır.

Meslektaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve hekimlerine sabır diliyorum.

Dilerim Dr. Funda Süleyman Kurt’un ölümü sağlık bakanlığı himet politikalarını tekrar revize etmesine neden olur.

Yorum bırakın