Genital sakatlanma göçle küresel sorun haline geldi!

Göç nedeniyle Avrupa’da yüksek olan genital sakatlanma sayısı, son yıllarda göç sebebiyle Türkiye’de de artmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “kadın sünneti” olarak bilinen ve Afrika’da yaygın olarak uygulanan genital sakatlanmanın, göç oranlarındaki artış nedeniyle küresel bir sorun haline geldiğine dikkati çekti.

DSÖ Üreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Lale Say, yaptığı açıklamada, göç nedeniyle Avrupa’da yüksek olan genital sakatlanma sayısının, son yıllarda göç sebebiyle Türkiye’de de artmaya başladığını ifade etti.

Lale Say, “Genital sakatlanma, Türkiye’de uygulanmıyor, 5-10 yıl öncesine kadar adını bile duymamıştık ama mülteci popülasyonu nedeniyle Türkiye’de de önem kazanan bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı” dedi.

Afrika’daki kadınların neredeyse yüzde 98’inin genital sakatlanmaya maruz kaldığını bu nedenle de sağlık çalışanlarının buna hazırlıklı olduğunu anlatan Say, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de çalışan bir hekim, ebe ya da hemşire belki de bunun genital sakatlanma olduğunun farkında bile değil ve bu duruma hazırlıksız. Hangi tip genital sakatlanma olduğunu ya da herhangi bir türüne nasıl bir işlem yapılması gerektiğini bilemeyebilir ve bu doğum yapacak bir kadın için engel teşkil edebilir. Türkiye’de durum tespiti yapmak lazım. Mülteci popülasyonunda oranı nedir, hangi tip genital sakatlanma daha yaygın? Ebelerin, hemşirelerin ve doktorların bu konuda bilgiye ihtiyaçları var mı diye kapsamlı bir durum analizi yapmakta yarar var.”

Say, genital sakatlanmanın zararlarına ilişkin, “Kanama nedeniyle ölüm vakalarının olduğunu biliyoruz, özellikle de Afrika’da. İlerleyen dönemlerde ise kadınlarda doğum sırasında yırtık, kanama, bebeğin anne karnında ölmesi, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel isteksizlik, ağrı ve depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor.” diye konuştu.

200 MİLYON KADIN MAĞUR 

DSÖ’ye göre, dünya genelinde yaklaşık 200 milyon kadın ve kız çocuğu genital sakatlanmaya maruz kalıyor. Genital sakatlanma, en yaygın Afrika’da ve Ortadoğu’da uygulanıyor. Yaklaşık 30 ülkede uygulanan genital sakatlanma en yaygın Somali, Gine, Cibuti ve Mısır’da görülüyor.

Örgüt, göç oranlarındaki artışla beraber, Avrupa’da genital sakatlanma mağduru kadın ve kız çocuğu sayısının da artış gösterdiğine dikkati çekiyor.

İngiltere’de yaklaşık 66 bin, Fransa’da ise 60 bine yakın kadın ve kız çocuğu mağdur.

Almanya Belçika, Hollanda, ve Somali’den gelen göçmenler nedeniyle İtalya’da da mağdur kadın sayısı oldukça fazla. Genital sakatlanmaya ABD ve Kanada’da da rastlanıyor.

aa

Yorum bırakın