Tıp Öğrencilerinden ‘İki Elin Sesi – Aslan ile Fare’

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Türk Tıp Öğrencileri Birliği-Tıp Eğitimi çalışma kolu üyesi öğrenciler “İki Elin Sesi “(Tıp fakültesi öğrencilerine mesleki işaret dili eğitimi) projesi kapsamında Aslan ile Fare masalını işaret diliyle anlatarak önemli bir farkındalığa imza attı. 

 

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) öğrencileri İki Elin Sesi Projesi hakkında şunları dile getirdi; Ülkemizde yaklaşık 3.000.000(üç milyon) işitme engelli vatandaşımız var. Onların sosyal hayattaki yerlerini alabilmeleri, kendilerini soyutlamadan çevrelerindekilerle sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri,devlet kurumları ve özel kuruluşlardan herhangi bir engelsiz  birey kadar yararlanabilmeleri açısından işitme engellilerle ortak bir dilimiz olmak zorundadır.

Ne yazık ki sağlık kurumlarında işitme engelli hastalarla iletişim sorunları sıkça görülmektedir. İşitme engelli hasta sağlık kuruluşuna adım attığı andan itibaren, giriş işlemleri, anamnez, tedavi süreci ve diğer bir çok konuda iletişim sorunları yaşamaktadır.Tüm bunların yanı sıra bu sıkıntının farkında olan sağlık çalışanları ve tıp fakültesi öğrencileri kendi çabaları ile işaret dili öğrenmek istese dahi, yer(ulaşım), zaman(uygun olmayan ders saatleri) ve maddi sıkıntılar yaşamakta, işaret dili eğitimini istese dahi alamamaktadır.Biz de TurkMSIC-Pamukkale Yerel Kurulu olarak “İKİ ELİN SESİ” projemizi  hayata geçirdik.

Böylece;

  • Tıp öğrencileri olarak meslek hayatına adım attığımızda karşılaştığımız işitme engelli hastalarla düzgün iletişim kurabileceğiz.
  • Uzun vadede, Türkiye’nin çeşitli illerinde meslek hayatına başladığımızda çalıştığımız kurumun geneline işaret dili tercümanlığı yapabileceğiz.

Yorum bırakın