‘Her İsteyen Doktor Olamayacak’ Uygulaması Eczacılık ve Diş Hekimliği için de Geliyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5’in üzerinde bir artışla 867 bin 191 olarak belirlendiğini söyledi. Saraç, açıköğretim programlarında kademeli olarak kontenjan azaltıldığını, ayrıca tercih kılavuzundaki üniversite sayısının da 30’dan 24’e çekildiğini belirtti.

 

– Tercih sayısı 30’dan 24’e indirildi

Saraç, bu yılki üniversite tercih kılavuzundaki yeniliklerden birinin tercih edilecek üniversite sayısının 30’dan 24’e çekilmesi olduğunu açıkladı.

YÖK olarak öğrenci tercihleri ile yerleştirme ve kayıtlar arasındaki ilişkileri inceleyen bir rapor hazırlattıklarını ve ilk 10 tercihten sonra kazanılıp yerleştirme yapılmasına rağmen kaydolma oranının düştüğü verilerine ulaştıklarını belirten Saraç, “Bu konudaki düzenlememiz de umarım kayıt oranının yükselmesine katkı sağlar.” dedi.

BU YIL KONTENJAN YÜZDE 5.27 ARTTI   

Saraç, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5.27’lik artışla 867 bin 191 olduğunu bildirdi. Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans toplam kontenjanının 679 bin 176, vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanının 167 bin 859, KKTC üniversitelerinin toplam kontenjanının 18 bin 266, diğer ülkelerdeki üniversiteler için ise bin 890 olarak belirlendiğini bildiren Saraç, bu yılki kontenjanın geçen yıldan 43 bin 452 kişi daha fazla olduğunu aktardı.

– Üniversiteler arasında kıyaslama yapılabilecek

Geçen yılki tercih kılavuzunda, öğrencilerin bilinçli tercih yapmasını sağlamak için lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayısını paylaştıklarını hatırlatan Saraç, buna ek olarak bu yılki kılavuzda ilk kez üniversitelerin mezunlarının merkezi sınavlardaki başarılarının da yer alacağını söyledi. Saraç, böylece adayların mezun başarısı açısından üniversiteler arasında karşılaştırma yapabileceklerini vurguladı.

Kılavuzda ayrıca, üniversitelerin programlarının hangilerinin akredite edilip edilmediğine dair bilgilerin de verildiğini belirten Saraç, bu kapsamda programların ulusal veya uluslararası kuruluşlarca akredite edilip edilmemesine göre mukayese edilebileceğini aktardı.

– Başarı sıralaması şartı

Saraç, geçen sene başarı sırası şartı getirilen programlar olduğunu hatırlatarak, başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığına işaret etti.

Bunun için ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta 150 bin, mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin taban başarı sırası şartı getirdiklerini anımsatan Saraç, “Önümüzdeki dönem eğitim, eczacılık ile diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası getirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Bu programlar için başarı sıralaması sınırının bütün paydaşlarca ve alanının uzmanlarınca talep edildiğinin altını çizen Saraç, “Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diğer taraftan sınırlamanın yıkıcı olmaması da gözetilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

 

Yorum bırakın