OHAL Sırasında Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar!

Telekomünikasyon, İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren,  sosyal medyada dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında bilgilendirme yaptı.

Ülkemizde 15 Temmuz’dan bu yana yaşanan sıcak gelişmeler sonrasında dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal durumu ardından millet olarak “OHAL nedir? OHAL durumunda ne yapacağız” gibi sorular ortaya çıktı. Bizim için önemli noktası ise tabiki sosyal medya kullanımı tarafı.

Yukarıda belirttiğimiz uyarıların yanı sıra Telekomünikasyon, İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren tarafından Anadolu Ajansı’na yapılan açıklamalar ile sosyal medyada nelere dikkat edilmesi gerektiği, yaşanabilecek sorunlar ve çözümleri hakkında detaylı bir bilgi verdi.

“Sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında, terör gruplarının ya da darbecilerin işine gelecek şekilde halkı korku ve kaosa sevk etmemesi gerekiyor. Özel hayatımızda gösterdiğimiz hassasiyetin aynısını, sosyal medyada da göstermek durumunda olduğumuz için paylaştığımız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek zorundayız.” ifadesini kullanan Özeren, terörü ya da darbeyi övmenin ve destek vermenin suç olduğunu dile getirerek, kişilerin sosyal medyada yaptıkları her türlü paylaşımdan hukuki olarak sorumlu olduklarını söyledi. Sosyal medya hesaplarının şifreleri çalınanlara, hemen şifrelerini değiştirmelerini öneren Özeren, böyle bir durum karşısında şifre değişikliğinin ardından kullanıcıların, hemen yasal başvuru yapmaları gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda son dönemlerde “Durum çok ciddi” şeklinde yapılan saçma paylaşımlara da değinen Serhat Özeren bu tür ifadelere ilişkin paylaşımların kişilerin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını bildirdi. Özeren, “Vatandaşlar, televizyon, gazete ve dergi gibi konvansiyonel medyadan teyit edilmiş bilgileri ediniyor, ancak sosyal medyada yapılan paylaşımların kaynağı belli olmayan ve çoğu zaman dezenformasyona neden olan paylaşımları içeriyor. Vatandaşların bu tür paylaşımlarda bilgi kaynağına ve bilginin güvenilirliğine dikkat etmesini öneriyorum” diye konuştu.

Ayrıca Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkci de sosyal medya kullanıcılarının, hesaplarından yazılan, paylaşılan ve yayınlanan her türlü içerikten sorumlu olduğunu belirtti.

Konu ile alakalı “Adli bilişim incelemesi yapılarak, nasıl hacklendiğiniz ortaya çıkartılabilir ve bu durumda masum olduğunuz zaten ortaya çıkar. ‘Nasıl olsa Facebook veya Twitter IP adreslerini paylaşmıyor, o yüzden istediğim gibi paylaşımlarda bulunurum’ diye düşünenleriniz varsa onlara tavsiyem; hukuka aykırı paylaşım yaparken iki kez düşünün. Her ne suretle olursa olsun, hiçbir sosyal medya platformunda terörü övücü, destekleyici ya da ısındırıcı içerik paylaşmayın, paylaşılan içerikleri yaymayın. Hesabınızdan sadece ama sadece siz sorumlusunuz başkası değil. İçeriği başkası oluşturmuş bile olsa hukuka aykırı içeriği yaymak da retweet yapmak da hakkınızda soruşturma açılmasına sebep olabilir.” açıklamasını yapan Öztürkci, teyit edilmemiş ve doğruluğundan emin olunmayan hiçbir bilginin sosyal medya hesaplarından paylaşılmamasını öneriyor.

Yorum bırakın