Op. Dr. Fatih IRMAK: Estetik Meme Cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenler

Meme estetiği günümüzde oldukça fazla tercih edilen estetik operasyonlardan birisi haline gelmiştir. Kadınlar için dik ve dolgun bir memeye sahip olmak çok eski tarihlerden beri güzelliğin, çekiciliğin ve estetiğin önemli bir parçasıdır. Mitolojide meme, bolluk ve bereketi temsil etmiştir. Meme dokusu bebek emzirme nedeniyle temel besin kaynağı olmasının yanısıra kutsal olan anneliğin de simgesi olmuş, anne sevgisi ve annelik duygusuyla birlikte de anılmıştır.
Yapısal olarak her kadının memesi istenilen şekil ve boyutta olmayabilir. Boyut olarak çok küçük ya da çok büyük olması; yaşlanmaya, yaptığı doğumlara ve kilo alıp vermelere bağlı sarkıklık olması bazen can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Meme estetiği operasyonları öncesi Plastik cerrah, hastanın istediği form ve büyüklüğü de baz alarak sadece bilgi ve deneyimini değil kendi sanatsal yönünü ve vizyonunu da ön planda tutmalıdır.
Kozmetik ve rekonstrüktif (örneğin meme kanserinde meme alındıktan sonra ya da gelişimsel olarak meme gelişiminin olmaması durumlarında yeni meme yapılması) meme cerrahilerinde amaç; simetrik ve estetik olarak kabul edilebilir şekilde sonuç elde etmek, aynı zamanda bireyin dış görünümüyle daha iyi hissetmesini sağlamaktır. Meme estetiği meme büyütme, meme dikleştirme, meme küçültme ve meme rekonstrüksiyonu olmak üzere dört ana başlığa ayrılır. Bu yazımda daha çok meme büyütme ve dikleştirme üzerine bilgiler vermeye çalışacağım.
Meme estetiği ameliyatlarına başvuru sebepleri arasında; kıyafeti en iyi şekilde taşıyabilmek, kıyafetin altındaki bedeniyle güzel görünmek, plaj mevsiminde rahat edebilmek gibi nedenler sayılabilir. Ülkemizde meme estetiği operasyonları, özellikle son yıllarda meme protezindeki teknolojik gelişmeler sonrası oldukça revaçtadır.
Meme büyütme ve meme dikleştirme çoğunlukla iç içe geçen ameliyatlardır. Meme büyütme operasyonlarında meme bir miktar da dikleşecektir. Eğer sarkıklığın derecesi az ise dual plan (çift plan; hem kas hem de meme dokusu altına protez yerleştirme) meme büyütme tekniğiyle dikleştirme tek başına yeterli olabilir. Şekil olarak çok sarkık bir meme sadece büyütülürse daha iri fakat daha sarkık memelerle sonuçlanacaktır. Bu yüzden büyütme gereken kadınlarda eğer sarkıklık da varsa eş seanslı dikleştirme prosedürleri de uygulanmalıdır. Fakat bu uygulamalarda, aşağıda görülen şekilde görüldüğü gibi sadece meme büyütmede yapılan kesilerden farklı olarak, operasyon izi meme ucundan meme altı kıvrıma uzanabilen ters T görünümünde olabilmektedir.
memeMeme büyütme, protez (silikon) ya da vücudun kendi yağıyla olabilmektedir. Eğer hacim olarak az miktarda büyütme gerekiyorsa ve memede sarkıklık yoksa yağ enjeksiyonu uygulamasıyla başarılı sonuçlar elde edilebilir. Fakat bir çok vakada yağ enjeksiyonu tek başına volüm ve şekil vermede yetersiz kalabilmektedir. Bu durumlarda daha dolu, şekilsel olarak daha çok kabul edilebilir ve daha etkili sonuçlar için meme protezi kullanmak tek çözüm yoludur. Bu operasyonlar (tecrübeli ellerde) en başarılı sonuçların alındığı plastik cerrahi operasyonlarıdır.

Meme büyütme-şekillendirme ameliyatı için uygun adaylar:

  • Küçük meme
  • Asimetrik meme
  • Özellikle emzirme ve hamileliğe bağlı sarkık meme
  • Kilo kaybına bağlı sarkık memeler
  • Meme kanseri ameliyatı sonrası alınan memelerin rekonstrüksiyonu.

İdeal protez boyutu ve şekli nasıl belirlenir?

İdeal meme protezi seçimi için her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Protezler şekil olarak damla ve yuvarlak olmak üzere ikiye ayrılır. Meme büyüklüğünü belirlerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Örneğin uzun boylu ve yapısı daha geniş kadınlarda daha büyük protezler konulmalıdır. Aynı boyuttaki meme protezi; uzun ve kısa iki ayrı kişide aynı boyutta etkiye sahip olmaz.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise kişinin sahip olduğu meme dokusudur. Meme dokusu fazla olan kadınlarda kullanacağımız protez, meme dokusuyla rahatlıkla kaplanacağı için protezin hissedilmesi ve dışarından görünür olma ihtimali de düşük olacaktır. Fakat küçük memeli bir kadına büyük protezle büyütme yapılması durumunda protezin hem hissedilme olasılığı hem de dışarından görünür olma ihtimali yüksektir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise kişinin göğüs kafesinin genişliğidir. Göğüs kafesinin geniş, dar ya da şekil olarak içe dönük-dışa dönük olması da seçilecek protezin boyutunu ve şeklini etkiler.

Meme protezleri güvenli midir?

Meme protezleri; tekniğe bağlı olarak bebek emzirmeyi engellemez, süt kanallarına zarar vermez. Meme kanserine yol açmaz, hatta son yapılan çalışmalarda meme protezi olan kadınlarda meme kanserinin, meme protezi olmayanlara kıyasla yaklaşık %30 daha az görüldüğü ortaya konulmuştur.

Ameliyat Tekniği; 

Meme protezi dört değişik alandan konulur;

1- Meme altı kıvrımı (Submammarian)

meme

2- Meme başı altı çizgisi (Periareolar)

meme

3- Koltukaltı (Aksiller)

meme

4- Göbekten (Umbilikus)- daha nadir kullanılır.

Her giriş alanının – kesi izinin avantaj ve dezavantajları vardır. Bu durum her bireye göre değişiklik gösterir. Muayene sonrası kişiyle ortak bir karara varılması en doğru seçim yolu olacaktır.

Meme protezi, memede dört değişik plana yerleştirilir;

  • Meme gland altı
  • Dual plan (yarı gland yarı kas arası)
  • Kas fasyası altı
  • Kas altı

Protezin konulacağı plan her hastada değişiklik gösterir. Örneğin meme dokusu yetersiz olan bir kadında, meme protezini meme gland altına koymak çok doğru bir tercih olmayabilir ya da göğüs kasını kullanan aktif sporcularda kas altı plan uygun bir alan olmayabilir.

Ameliyat sonrası dönem:

Operasyon genellikle 1-2 saati aşmaz, ilk birkaç gün dinlenmek koşuluyla genellikle ertesi gün taburcu işlemleri yapılır. Şikayetlerin oranı ameliyat tekniği ve protezin yerleştirildiği plana göre değişebilir. Örneğin kas altına konulan protezlerde, ilk birkaç gün kol hareketleriyle hafif ağrı olabilmektedir. Ameliyattan sonraki gün duş alımına izin verilir. İnce, suya ve ısıya dayanıklı bantlar genellikle 10-14 gün kalır. Balensiz sporcu sütyeni memenin şekillenmesine yardımcı olur, dolayısıyla ameliyat sonrası dönemde kullanılması fayda sağlar. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur, 3-4 hafta sonra yüzmeye izin verilir.

İlk 1 ay ağırlık taşıması kısıtlanmalıdır. İlk 6 hafta tenis ve ağır sporlardan kaçınmak gerekir.

Ameliyat sonrası görülebilecek problemler:

Her ne kadar planlı ve dikkatli cerrahilerde bu problemlerin görülme olasılığı düşük olsa da genel olarak görülebilecek komplikasyonlar:

  • Aylar-yıllar sonra görülebilecek kapsüler kontraktür: Protezin etrafında oluşan kapsülün sertleşip protezin yerini değiştirmeye çalışması.
  • Enfeksiyon
  • Asimetrinin belirginleşmesi veya artması.

Meme estetiği operasyonlarında genel amaçlar; dekolte dolgunluğunun yeterli olması, kişinin bedenine ve tarzına uygun şekil ve boyutta olması ve doğala yakın sonuçlar elde etmektir.

Meme estetiği operasyonları sigorta ödemesi dışında tutularak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanının bulunduğu devlet hastanelerinde de yapılabilmektedir.

Sağlıcakla kalın.

Op. Dr. Fatih Irmak

Mersin Devlet Hastanesi; Plastik, Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği

Op. Dr. Fatih Irmak’ın sosyal medya hesapları:

İnstagram: Op. Dr. Fatih IRMAK
Facebook: Op. Dr. Fatih IRMAK

İnternet sitesi:

ANA SAYFA

Yorum bırakın