Valla başkasına bırakmam diyip..Kendi kendini Ameliyat eden inanılmaz 10 Kişi

Kendi kendini Ameliyat eden inanılmaz 10 Kişi’yi DSN yazarı Tülay İngilice’den çeviri ile sizinle paylaşıyor…

10. Dr. Jerri Nielsen(1952 doğumlu)

Yaptığı Ameliyat=Biyopsi

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Jerri Lin Nielsen ciddi anlamda acil servis tecrübesi olan bir hekim. 1998’de, Güney Kutbu bünyesindeki Amundsen-Scott İstasyonu’nda tek doktor olarak 1 yıllığına görevlendirilmişti. 1999 Mart’ının başlarında göğsünün sağında bir yumru fark etti ve kendi kendine biyopsi yaptı. Fakat araç gereçler yeterli değildi ve tıbbi ekipman desteği istedi. Yeniden kendine biyopsi yapan Nielsen kanser olduğunu öğrendi. Kendine bir kemoterapi programı hazırladı ve uygulamaya başladı. Ekim ayında görevden alınıp evine döndü ve daha kapsamlı tedaviler görerek sağlığına kavuştu.

Ayrıca enteresandır ki  Nielsen bu tecrübesini itaba döktü.Kitap (Ice Bound) daha sonra bir televizyon filmine uyarlandı ve başrolde Susan Sarandon bulunmaktaydı.

 

9. Amanda Feilding(1943 doğumlu)

Yaptığı Ameliyat=Trepanasyon (Beyin delgi ameliyatı)

 

 

 

 

 

 

 

 

İngiliz sanatçı İngiliz sanatçı ve bilimsel lider Feilding var sırada.Feilding beynindeki hissizleşmeden ve sürekli kendisini sürekli bitkin hissetmesinden dolayı rahatsızdı ve trepenasyon adlı bir cerrahi operasyonun bu rahatsızlığı çözeceğine inanıyordu. Fakat bu operasyonu gerçekleştirecek cerrahı bir türlü bulamıyordu ve sonunda kendisi yapmaya karar verdi. Amaç kafatasına ufak bir delik açıp beyine kanın gitmesini kolaylaştırmaktı. Önce neşterle kafa derisini kesti, sonra dişçilerin kullandığı ufak bir matkapla delik açtı. Yaklaşık 4 saat kendini çok iyi hissettiğini ve tamamen hissedebildiğini söyledi.

8. Deborah Sampson(1760-1827)

Yaptığı Ameliyat=Tüfek Mermisini çıkarma

 

 

 

 

 

 

 

 

Sampson, 1782’de Kıtasal Ordu’nun 4. Massachusetts Alayı’nda erkek kılığına girmiş bayan gönüllü askerdi. Robert Shutleff ismini kullanıyordu. Uzun boylu ve güçlüydü. Etrafındakiler, çok genç olduğu için tıraş olmaya ihtiyacının olmadığını düşünüyordu. New York’da çatışmada yaralanan Sampson, doktorlar tarafından kadın olduğu anlaşılmasın diye kalçasına isabet eden kurşunu kendi başına çıkarttı.Yarası iyileşince alaya geri döndü. Bir sonraki yaralanmasında, doktoru onun kadın olduğunu anladı ve 1783’te ordudan çıkarılmasını sağladı.

7. Dr. Evan O’Neill Kane(1862-1933)

Yaptığı Ameliyat=Apandis ve kasık fıtığı ameliyatlarıDr. Evan O’Neill Kane (1862-1933) - Gerçekleşen işlem: Apandis ve kasık fıtığı ameliyatı

New York City’deki Kane Summit Hastanesi’nde çalışan ve tıp tarihinin önemli cerrahlarından biri olan Kane, küçük operasyonlar için anestezinin gereksiz olduğunu savunurdu. Bunu da kendi apandistini lokal anestezi ile alarak göstermişti. 70 yaşına geldiğinde daha komplike bir ameliyat yaptı ve kendi kendine kasık fıtığı ameliyatı yaptı. Uyluk atardamarına çok yakın olması sebebiyle, oldukça hassas olan bu işlemi Kane iki saatten daha az bir sürede başarıyla tamamladı.

Yukarıdaki görsel fıtık ameliyatından. Kane oldukça sakin ve zaman zaman önemli damarlara yaklaştıkça arkadaşlarıyla gülüp şakalaşıyor.

6. Joannes Lethaeus(1620 dolaylarında doğdu)

Yapılan Ameliyat=Nefrolitotomi(Taş kırma)

Bu oldukça ilginç çünkü yaklaşık 360 yıl önce olan bir ameliyat. Amsterdam Valisi Hollandalı cerrah Nicolaes Tulp’ın “Tıbbi Gözlemler” kitabında da konu edinilmiş bir vaka. Vaka dahilinde nalbant Lethaeus’un kendi kendine gerçekleştirdiği ameliyat anlatılıyor ve kullandığı bıçakla, çıkardığı taş görseldeki şekilde.Amsterdam’da demircilik yapan Lethaeus, birgün karısını markete balık almaya gönderir ve kendi kendine böbreğindeki taşı almaya karar verir. Bıçakla önce derisini sonra böbreğini kesen Lethaeus, taşı böbreğin kenarlarından bastırarak sivilce patlatır gibi çıkarır. doktorlarsitesi.net Fakat böbrekte açtığı kesit çok derindir, dikimi ve iyileşmesi uzun sürer. Yine de başarılı operasyon olarak tarihe geçer. Daha sonraları Dr. Nicolaes Tulp bu operasyonu kitabında ele alır ve tıp fakültesinde öğrencilere anlatır.

5. Sampson Parker(1960 dolaylarında doğdu)

Yapılan Ameliyat = Sağ kolun kesilmesi

2007’nin eylül ayında Güney Carolina’da mısır hasatı yapan Parker, mısırlardan birinin makinenin kasnağına sıkıştığını görünce kolunu çalışan makineye sokar ve mısırı almaya çalışır. Makine önce eldivenini kapar, daha sonra da elini. Kurtulmaya çalışmanın faydasız olduğunu anlayınca arka cebinden çıkardığı ufak bir çakı ile parmaklarını kesmeye başlar fakat bu da yeterli değildir ve kolunu komple kesmek zorundadır. Dirsekten itibaren kesmeye başlar ve en sonunda kemiği de kırarak koparır. Helikopterle hastaneye götürülen Parker, 3 hafta tedavi gördükten sonra sağlığına kavuşur.

Güzel olan şuydu ki kendisi iyileşme sürecindeyken, yaklaşık 25 komşusu yarım kalan mısır toplama işini tamamladı.

4. Dr. Leonid Rogozov

Yaptığı Ameliyat=Apandektomi

Dr. Leonid Rogozov (1937 doğumlu) - Gerçekleşen işlem: Apandis ameliyatı

27 yaşındaki Sovyet Doktor Leonid Rogozovwas Antartika’da görevde iken, apandistinin patlamak üzere olduğunu farkeder ve hemen ameliyat olması gerekmektedir. Bu ameliyatı yapacak cerrahın uçakla gelmesini bekleyecek vakti olmadığına karar veren Leonid Rogozovwas, ameliyatı lokal anestezi ile kendisi yapar ve 2 hafta içinde iyileşerek görevine döner.

3. Douglas Goodale(1965 doğumlu)

Yapılan Ameliyat=Sağ kolun kesilmesi

Douglas Goodale (1965 doğumlu) - Gerçekleşen işlem: Sağ kolun kesilmesi

1998’de, Maine bölgesinden 35 yaşındaki ıstakoz avcısı Douglas Goodale deniz tabanından ıstakoz sepetlerini çekiyordu. İlk tuzağına ulaştı ve çekmeye başladı ancak o sırada büyük bir dalga teknesini vurdu ve bir an için gevşeyen halat çeki tamburunun etrafına dolandı.

Tambur motorunu durdurup halatı kurtarmaya çalışırken vince kolunu kaptırdı. Tek başınaydı, bedeni tekneden sarkıyordu. Hayatta kalmak adına içgüdülerini dinledi ve serbest olan koluyla kendini teknenin içine çekti. doktorlarsitesi.net Sağ kolu ters durumda kaldığı için omzunu çıkarmak zorunda kaldı. Kurtulmak için tek yol kolunu kesmekti.

Eşi ve iki kızını düşünerek sicim bıçağını çıkardı ve işleme başladı. Soğuk okyanus suyu ve burkulma, yarasını rahatlatıyordu ve kan kaybının az olmasını sağladı. Kolunu kestikten sonraysa teknesini limana götürebildi ve tıbbi yardım aldı.

2. Aron Ralston (1975 doğumlu)

Yapılan Ameliyat=Sağ Kolun Kesilmesi

Aron Ralston (1975 doğumlu) - Gerçekleşen işlem: Sağ kolun kesilmesi

Ralston’ın deneyimi uluslararası düzeyde haber konusu olmuştu, bu yüzden belki de birçoğunuz aşinasınızdır onun hikayesine. O bir Amerikan tırmanışçı ve makine mühendisi. Mühendislik kariyerini tırmanış için bıraktı. Amacı Kolorado’nun 14’lüklerine yani yüksekliği 14.000 fit (yaklaşık 4.5 km.) olan zirvelere tırmanmaktı.

2002’de tek başına Mavi John Kanyonu’na gitti, gezisi sırasında büyük bir kaya parçası boşluğa düştü, birlikte onu da alarak. Sağ kolu kaya parçalarının arasına sıkışmıştı. 5 gün böyle geçti, kurtulmaya çalıştı ama olmadı. Susuz kaldı, aklını yitirmek üzereydi. Artık kullanma ümidini terk ettiği kolunu kesmeye karar verdi. Kör bir bıçakla kırığın etrafındaki bölgeyi kesti ve penseyle de sert tendonların bağlantısını kopardı. Sonunda kurtulmuştu, ancak kamyonetinden 12 km. uzaktaydı. 50 metrelik de ters tırmanış onu bekliyordu.

Bu süreçte başka insanlarla karşılaştı, ona su ve yiyecek bir şeyler verdiler. Aron St. Mary Hastanesi’ne kaldırıldı ve ameliyata girdi.

İlginç bilgi: Park görevlileri Aron’ın kolunu buldular ve kayadan kurtardılar. Yakıldı ve külleri sahibine verildi. Aron o kayalığa tekrar gitti ve külleri oraya döktü. Protez bir kol yardımıyla, hala tırmanışlara devam ediyor.

1. Ines Ramirez (1960 doğumlu)

Yapılan Ameliyat=Kendi kendine Sezeryan Doğum

Ines Ramirez (1960 doğumlu) - Gerçekleşen işlem: Kendi kendine sezaryen doğum

amirez Perez Meksika’nın Rio Talea kırsalında yaşıyor. Nüfus 500 kişiden oluşuyor ve tek telefon mevcut. 2000 yılının Mart’ında 40 yaşındaki 7 çocuk annesi kulübesinde yalnızdı ve doğum sancıları başlamıştı. Doğum için uygun gördüğü pozisyonu aldı.

Gece yarısı, yaklaşık 12 saatlik acılı bir süreç ve çok az aşamayla, son doğumundaki ölümcül acıları tekrar çekmek yerine kendi kendine ameliyat gerçekleştirmek istedi. Çeşitli kaynaklara göre bir şişe ovalama alkolü ya da 3 küçük bardak likör içti. Sonrasında 15 cm.’lik bıçağı kaptı ve kesmeye başladı. Deri, yağ ve kas kesilmişti. Rahmine ulaştı ve bebeğini oradan aldı. Bebek nefes almaya başladı hemen ve ağladı.Göbek bağını bir makasla kesmesiyle bayılması bir oldu. Kendine geldiğinde kanayan karnına giysiler sardı ve 6 yaşındaki oğlunu yardım için gönderdi. Saatler sonra köy hekimi Ramirez’i buldu.

Arabayla, en yakını 8 saat uzaklıktaki hastaneye götürüldü ve ameliyata alındı. Bağırsakları zarar görmüştü. Hastanede bir süre tutulduktan sonra taburcu edildi ve tam iyileşme sağladı.

İlginç bilgi: Ramirez, kendi kendine başarılı bir sezaryen uygulandığı bilinen tek kadın. Vakası Uluslararası Doğumbilim ve Jinekoloji Dergisi’nin Mart 2004 sayısına konu olmuştu.

Kaynak=listverse.com

Çeviri: DoktorlarSitesi.NET adına Tülay

Valla başkasına bırakmam diyip..Kendi kendini Ameliyat eden inanılmaz 10 Kişi” üzerine bir yorum

Yorum bırakın