10 Bin Hekim ÖSYM Mağduru Olarak Beklemede!

ÖSYM tarafından 25 Eylül’de gerçekleştirilen ve 13 Ekim’de açıklanması gereken TUS sonuçlarındaki belirsizlik sürüyor. Konuyla ilgili soru önergesi hazırlayan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “TUS sonuçlarının geç açıklanması, uzmanlık eğitimlerinin gecikmesini, atamaların gecikmesini, doktor ihtiyacının karşılanmasının gecikmesini, hastane hizmetinin aksamasını ve sonuçta halkın mağduriyetini de beraberinde getiriyor. Halbuki mahkeme gibi uzun ve zaman kaybettirici bir yöntem yerine hatalı sorular iptal edilerek tüm adaylar için doğru kabul edilebilirdi” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girenlerin mağduriyetini Meclis’e taşıdı. ÖSYM tarafından 13 Ekim’de açıklanması gereken TUS sonuçlarının açılan iptal soru davası nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmesinin sınava giren yaklaşık 10 bin hekimin mağduriyetine yol açtığını belirten CHP’li milletvekili “Sonuçlar ne zaman açıklanacak?” diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren İrgil, konuya ilişkin şunları söyledi:

“25 Eylül’de gerçekleşen TUS’ta hatalı soruların çıkması sonrasında açılan iptal davasının kararı çıkmadan TUS sonuçlarının açıklanmayacağı ilan edilmişti. Kısacası, OHAL sürecinde yoğun mesaideki mahkemeler TUS’taki birkaç sorunun iptalini bir an önce karara bağlamak zorunda. Görüyorsunuz OHAL rezonans gibi, bir mağduriyet bir başka mağduriyete neden oluyor. TUS sonuçlarının geç açıklanması, uzmanlık eğitimlerinin gecikmesini, atamaların gecikmesini, doktor ihtiyacının karşılanmasının gecikmesini, hastane hizmetinin aksamasını ve sonuçta halkın mağduriyetini de beraberinde getiriyor. Halbuki mahkeme gibi uzun ve zaman kaybettirici bir yöntem yerine hatalı sorular iptal edilerek tüm adaylar için doğru kabul edilebilirdi. Bunun örneklerini önceki yıllarda gördük. Bu yapılmadı ve şimdi elimizde TUS mağdurları var, onları da listeye eklemeli.”

CHP’li İrgil’in konuyla ilgili Bakan Yılmaz’a yönelttiği sorular ise şöyle:

  • ÖSYM tarafından iptal davasına ilişkin ne zaman bilgilendirme yapılacaktır?
  • Eylül 2016 TUS sonuçları ne zaman açıklanacaktır?
  • Hatalı soruların iptal edilerek bu soruların tüm adaylar için doğru kabul edilmesi gibi basit ve hızlı bir yöntem neden uygulanmamıştır?
  • TUS’ta gerek soru sistematiğine gerekse soru hazırlayan komitelerin referanslarına yönelik hataları ortadan kaldırma amaçlı bir değişiklik düşünülmekte midir?

Yorum bırakın