Aile Hekiminin Kızı Geliştirdiği Aşı Koruma Cihazıyla Dünya Birincisi Oldu! VİDEO

Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, aile hekimi olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlar için bir çözüm üretmek istedi ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin bir arada kullanıldığı sıcaklığı sabitleyen çoklu odalı cihaz projesi geliştirdi. Projesi ile Brezilya’da ekim ayında düzenlenen “Mostratec Bilimsel Proje Yarışması”na katılan Elifnaz Şentürk, yaklaşık 400 projenin katıldığı yarışmada “materyal mühendisliği” dalı dünya birinciliğini elde etti.

Karşıyaka Anadolu Lisesi 11. sınıfta eğitim göre Şentürk, projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, aile hekimi olan babasının mesleği sırasında yaşadığı sorunlardan hareketle insan sağlığı için hayati önem taşıyan aşı, ilaç, serum ve nakil için alınan organların muhafaza imkanlarını nedeniyle kullanılamaz hale gelebildiği için bu projeyi geliştirdiğini ifade etti. Şentürk, babasının zaman zaman aşıların bulunduğu dolaplardaki sıcaklık değişimleri nedeniyle gece yarısı iş yerine gittiğini, hatta bazen il dışında olmasına rağmen aşıları kurtarmak için geri dönmek zorunda kaldığını belirtti.

Babasına çözüm bulabilmek için böyle bir proje geliştirmeye karar verdiğini ifade eden Elif Şentürk, aynı cihazda farklı sıcaklık değerlerini sabitleyebilen, ısıtma ve soğutmayı dönüşümlü kullanabilen iki amaçlı bu sistemi 10 ay süresince çalışarak toplam 4 bin 116 liraya mal ettiğini belirtti.

Yorum bırakın