Ebola insanlara kolayca bulaşacak şekilde mutasyon geçirdi

Batı Afrika’da 11.000’den fazla kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsünün, salgının ilk birkaç ayında insan dokularına kolaylıkla bulaşabilecek şekilde değişime uğradığı ortaya çıktı.
Sonuçları “Cell” dergisinde yayımlanan iki araştırma, Ebola’nın geçirdiği bu mutasyon neticesinde virüsün insan hücrelerine bulaşma ihtimalinin dört kat arttığı söyleniyor.

Bilim adamları bu mutasyonun, tarihte en ölümcül Ebola salgınında “itici güç” haline gelmiş olabileceğine işaret ediyorlar.

Nottingham ve Massachusetts üniversitelerinin yaptığı araştırmalarda yaklaşık 2 bin Ebola virüsü örneğinin genetik şifreleri incelendi. Araştırmada, virüsün yüzeyinde insan hücrelerini daha kolay hedef almalarını sağlayan bir değişim fark edildi.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesinden Profesör Jeremy Luban, BBC’ye yaptığı açıklamada bu mutasyonun Ebola virüsünü daha bulaşıcı hâle getirdiğini belirterek “Bu olay salgının başında, muhtemelen üçüncü veya dördüncü ayında meydana geldi.” ifadesini kullandı. Aynı zamanda mutasyona uğrayan virüsün eski virüse göre daha ölümcül olduğu görüldü.

Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 2014-2015 yıllarında patlak veren Ebola salgında 28 bin kişiye Ebola virüsü bulaşmış, 11 bin 310 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorum bırakın