ELMAYI BEKLERKEN

Farklılığa zaman ayırmayı sever misiniz? Hayal gücünüzün sınırlarını, gün içinde tekrar ber tekrar sınar mısınız? Klişe hikayeyi birçok kez dinlemişssinizdir, ben yine de hatırlatayım kısaca. Hani, Newton bey, artık düşünmekten bitkin düşmüştür de elma ağacının gölgesinde şekerleme yapıyordur. İşte tam hayale dalmıştır ki, başına bir elma düşer. İçi kurtludur elmanın, GDO’lu değildir. Konuyu dağıtmadan, öze gelecek olursak; elma düşünce “evreka” der, Arşimetten almış bu sözü tabiki. Neyse; tam o sırada, dünyanın varoluşundan itibaren var olan bir gerçeği gün yüzüne çıkarmıştır. Yer çekiminin varlığını ispat edebilmenin yolunu bulmuştur. Ve tarih, Newton’u bize kazandırmıştır. Newton’u, bu denli meşhur eden elma, acaba bir gün bizimde başımıza düşer mi? Yapılan araştırmalara göre bu yapıdaki insanların, elmayı beklerken, yaptıkları bazı ortak davranışlar var. Yazımda kısaca bunlardan bahsedeceğim.

  1. Gün içinde sık sık hayale dalarlar. Sınırlarını zorlamayı severler. Çoğu ütopik de olsa, kurgulamaktan kaçınmazlar.
  2. İnsanları, doğayı gözlemlemeyi severler. Onlar için, yapılan çoğu analitik araştırmalardan daha kıymetlidir gözlemleri.
  3. Onlar, yalnız kalmaya zaman ayırırlar. Soyut düşünmeyi körükleyen bir uyarıcıdır, yalnızlık.
  4. Farklı ve sıradışı tecrübeler ararlar. Monotonluğa karşıdırlar.
  5. Çevrelerince başarısız olarak nitelendirilirler.
  6. Büyük sorular sormayı severler, ve cevaplarını aramayı.
  7. Risk almak, onlar için sıradan bir eylemdir.
  8. Kuvvetleri ölçüsünde, tutkularının peşinden giderler.
  9. Sıklıkla empati yetileri gelişmiştir. Dünyaya farklı gözlüklerden bakmayı severler.
  10. Kaybedecek zamanları yoktur.
  11. Koydukları noktaları birleştirmeyi severler.

“İleriye bakarak noktaları birleştiremezsiniz; bunu sadece geriye bakarak yapabilirsiniz. Bu yüzden noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine güvenmelisiniz. İster kader deyin, ister başka bir hal – Bir şeye güvenmelisiniz. Bu yaklaşım beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Hayatımın değişmesi buna bağlıydı.”

Steve jobs

Kimileri gerçeklerine nokta koyarken; onlar hayallerinin arasına virgül koymayı tercih ederler. Elmayı beklerken, tarlanın sahibiyle aranızı sıcak tutun.

Yorum bırakın