İlk kez Bir Üniversite “Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği” Birimi Kurdu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde kurulan “Sağlık Haberciliği ve İletişimi Birimi”nin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Tıp Turgut Özal Tıp Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Hastane Başmüdürü Önder Uyanık, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  ve Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği Birimi Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, İletişim Fakültesi  öğretim üyesi ve İNÜHABER Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Fatma Nisan, İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz ile Malatya’da görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Kızılay, “Görsel ve yazılı basında sağlık haberlerine çok yer verilmektedir. Ülkemizde yada ilimizde her hangi bir hastalık ya da salgın hastalık söz konusu olduğunda o konuyla ilgili uzaman ya da doktor görüşü medyada oldukça fazla yer almaktadır.” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin çok güçlü bir fakülte olduğuna değinen Rektör Kızılay, “Fakültemiz ve Turgut Özal Tıp Merkezimiz, Türkiye’deki en güzel merkezlerden bir tanesidir. Dolayısıyla medya mensuplarının sağlık konusundaki sorularına cevap verebilecek önemli bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz. Medya mensubu arkadaşlarımız alanında uzman hocalarımızla rahatlıkla bir araya gelebilmelidir. Bu bağlamda güzel bir iletişim kanalı oluşturduk. Bütün hocalarımızla sürekli iletişime geçebilirsiniz. Turgut Özal Tıp Merkezinde kurduğumuz “Sağlık Haberciliği ve İletişimi Birimi”nde İletişim Fakültesinde görev yapan hocalarımız da görev alacaktır.” dedi.

– İNÜHABER Merkezini kurduk-

Rektör Prof. Dr. Kızılay, günümüzde haberciliğin çok önemli olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“İletişim Fakültemizde ÜNİHABER diye bir haber merkezi kurduk. Sağlık haberciliği de bu ÜNİHABER’in içerisinde yer alan bir haber ve iletişim portalı gibi olacak. İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Nisan hocamızın başında bulunduğu bir web sitesi portalı kurduk. Hem üniversitemiz hem de hastanemizle ilgili haberler sizlere güçlü bir şekilde iletilecek. Hocalarımızın sağlık alanındaki açıklamalarıyla ilgili birebir haber yapmanız için güçlü bir köprü olacağız. Her kanal ve medya organları bu iletişimi kuracak.”

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar da tıp merkezinde her gün sağlıkla ilgili önemli hizmetler verdiklerini bu çalışmaların medya mensuplarına doğru elden doğru kanallarla iletilmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık Haberciliği ve İletişimi Biriminin amacına da değinen Parlakpınar, “Burdaki amacımız ise hastanemizde yapmış olduğumuz güzel faaliyetlerle halkımızı bilinçlendirmektir. Belki bir anlamda kamuoyunda sağlıkla ilgili vazifelerimizi yapabilmek için böyle bir birim kurduk” dedi.

– “Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği” birimi Türkiye’de bir ilk-

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  ve Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği Birimi Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Yakıncı da kurdukları birimin Türkiye’de ilk olacağını belirterek, şunları kaydetti: “Sağlık haberciliği çok önemlidir. Sağlık çok önemli olmasına rağmen sağlık haberciliği yeteri kadar değerini bulmuş değildir. Sağlıkla ilgili iletişim fakültelerinde çalışan kişi bir elin parmakları kadar azdır. Bu birim Tıp Fakültesi ile İletişim Fakültesinin bir ortak çalışması olacaktır. Tabi bu ortak çalışma aslında Türkiye de ihtiyaç olan bir çalışmadır.”

İletişim Fakültesi  öğretim üyesi ve İNÜHABER Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Fatma Nisan da İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan İNÜHABER Merkezinin sağlık haberleri dâhil üniversiteyle ilgili tüm program ve haberlerin takibini yaparak bu haberlerin aynı zamanda basına servis edileceğini söyledi.

İletişim Fakültesi Öğretim ve Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği İletişim Koordinatörü Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz ise “Sağlık İletişimi ve Sağlık Haberciliği” birimi projesnin yeni yönetiminin katkılarıyla hayata geçirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Türkiye de sağlık haberciliği son 10 yılda gerçekleşmeye başladı fakat istenen düzeye ulaşılmış değildir. Tıp, bir uzmanlık alanıdır  ve içerisinde terminolojileri bulunduruyor. Belki de sağlık haberciliğindeki en büyük sıkıntı, terminoloji ile halk dilinin bağdaştırılamamasıdır. Sonuç olarak burada verilen hizmetler halka yönelik olduğu için halkla iletişim kurulması gerekiyor. Bu hizmetlerin daha sağlıklı verilebilmesi ve halk tarafından daha iyi anlaşılması için Türkiye’de bir ilke imza atarak Sağlık haberciliği ve İletişim Birimini kurduk.

Yorum bırakın