Çocukken yumurtaları dondurulup doğum yapan kadın dünyada ilk oldu

DSN-Londra’da çocukluk döneminde yumurtalık dokusu dondurulan kadın, sonrasında bu dondurulan yumurtalık dokusu kullanılarak çocuk sahibi oldu.

24 yaşındaki bu kadın, adolesan döneminin başlangıcında yumurtalığı dondurulup çocuk sahibi olan dünyada ilk örnek. Bu açıdan tıpta önemli bir yere sahip oldu.

Moaza Al Matrooshi, doğum yapan kadın, ”Uzun zamandır beklediğimiz bir şeydi. Bu bir mucize” dedi. Moaza’nın doktoru, Sara Matthews, ” Bu büyük bir adımdır. Yumurtalık dokusunu tekrardan hastaya nakil etmek daha yaşlı kadınlarda işe yarıyordu. Şu ana kadar dondurulmuş dokudan çocuk sahibi olunabileceğini ise bilmiyorduk.

Doktorlar, bu durumun bir çok genç kıza ümit verdiğini söylediler. Günümüzde çocuklar kanserler, kan ve bağışıklık sistemi hastalkıkları için aldıkları tedavilerden sonra hayatta kalıp erişkin yaşa gelebiliyorlar. Bu tedaviler kişilerin yumurtalıklarına doğal olarak zarar veriyor. İleriki dönemde çocuk sahibi olmalarını zorlaştırıyor.

Moaza Al Matrooshi’de beta talasemi denilen bir hastalık ile Londra’da doğdu. Bu hastalık tedavi edilmezse ölümcül olabiliyordu. Kemik iliği transplantasyonu öncesi kemoterapiye ihtiyacı vardı, ki bu tedavi yumurtalıklarına zarar verecekti. DoktorlarSitesi.NET. Bu sebeple tedavi öncesinde, hasta 9 yaşında iken, sağ yumurtalığı alındı ve dokuları donduruldu. Yumurtalık dokusu kriyo-protektif ajanlar ile karıştırıldı ve sıcaklık -196 dereceye kadar düşürüldü.

Geçen sene, Danimarka’daki cerrahlar over dokularından 5 parçayı, çalışmayı durdurmuş olan sol yumurtalığının yanına 4 tane, 1 tanesi de rahmin yanına gelecek şekilde tekrar koydular

 

Moaza, nakilden önce menapoza girmişti. Fakat nakilden sonra, hormon seviyeleri normal seviyelere geldi, ovulasyonu ve üremesi düzeldi. Çocuk sahibi olma şanslarını artırmak amacıyla, Moaza ve eşi Ahmed IVF (tüp bebek) tedavisine başladılar. 8 yumurta toplanabildi, 3 embriyo üretildi. Bu senenin başlarında 2 tanesi rahme yerleştirildi.

Dr Sara Matthews, fertilite tedavisini yapan doktor, ” yumurtalık dokularını tekrardan nakil ettikten 3 ay sonra , Moaza menopazdan, normal periodlar gören bir evreye geçti. Şu an 20 yaşlarındaki yumurtalık fonsiyonlarına sahip bir kadın gibi.”

Dünya çapında bu yöntem ile 60 çocuk dünyaya geldi. Fakat bu vakanın özelliği, adolesan döneminden önce yumurtalığı alınıp tekrar kullanılan ilk vaka, aynı zamanda beta talasemi nedeniyle tedavi görüp bu işlemin yapıldığı ilk örnek!

Çeviri-DoktorlarSitesi.NET

Yorum bırakın