2016 YILINDA YAZILMIŞ “BEYİN KİTAPLARI”

2016 YILINDA YAZILMIŞ “BEYİN KİTAPLARI”. Geçtiğimiz sene beyin üzerine yazılmış birçok kitapla geçti. Evet, varlığından haberdar olduğumuz, başımızın üstünde yeri olan beynimizi tanıdıkça daha çok seveceğiz. Genel olarak beyinle beraber, bu kitaplarda ona aldatma, empati, plasebo, algortimalar, oyunlar gibi konular eşlik etti. Aşağıdaki listemizdeki bu 8 kitaba değişik başlıklar altında rastlamanız mümkün ama biz genel olarak inceleyeceğiz.

1- The Confidence Game: Why We Fall for It…Every Time

Maria Konnikova (Viking Books) tarafından yazılmıştır. Kitapta beynin bazen düştüğünüz hatalara tekrar ber tekrar neden düştüğünüzü, kısacası beyninizin sizi neden aldattığını anlatıyor. Kitabın sonuna geldiğinizde, Maria’nın iddia ettiği üzere belki de artık cümlelerinize başlarken daha çok “Hayal etsenize …” diyeceksin ve bitirirken ” … inan bana” diyeceksin. Beyninizin size karşı oynadığı en büyük aldatmacayı konu ediniyor.


2- The Voices Within: The History and Science of How We Talk to Ourselves

Charles Fernyhough (Basic Books) tarafından yazılmıştır. İçinizdeki seslere yönelik yazılmış bir kitaptır. İçimizden nasıl konuştuğumuzun tarihsel gelişimini inceliyor. “Kendinle konuşmayı sever misin? Peki olağanüstü hallerde dahi hala iç sesinin susmadığını fark ettin mi?” Fernyhough bu sorularla kitabına çekiyor bizi.


3- Against Empathy: The Case for Rational Compassion

Paul Bloom (Ecco) tarafından yazılmıştır. “Sizce empatiyle şefkat aynı şey midir? Bence değildir ve farklıdır.” sözleriyle şefkat ve empati arasındaki farka dikkat çekiyor kitabında. Ve savını da büyük ölçüde destekliyor.


4- I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life

Ed Yong (Ecco) tarafından yazılmıştır. Genişleyen mikrobik çevremize dikkat çeken yazarımız, kitabında içiçe olduğumuz bu evreni bize anlatıyor. Meraklıları için, bilimsel tezlerle savunulmuş bir kitap.


GİZEMLİ KİTAPLARA DEVAM

5- Play Anything: The Pleasure of Limits, the Uses of Boredom, and the Secret of Games

Yazarı, Ian Bogost (Basic Books). Hayatınızdaki zorluklara karşı, bir oyundaymışçasına mücadele etmenizi anlatan bir kitap. Açıklaması çok güç yazılardan oluşan bu kitabı, sıkışmışsanız ve artık başka çareniz kalmamışsa okumanızı tavsiye ederiz. 🙂


6- Peak: Secrets from the New Science of Expertise

Yazarları, Anders Erikson and Robert Pool (Eamon Dolan/Houghton Mifflin Harcourt). Malcolm Gladwell’i tanıyorsanız bu kitabı, tavsiye niteliğinde alabilir ve keyfinizi katlayabilirsiniz.


7- Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions

Yazarları, Brian Christian and Tom Griffiths (Henry Holt and Co.). Hayatınızdaki bazı kararları tamamıyla bilgisayarlar alsaydı ya da en azından yatağımızdan kalkmadan, günlük aktivitelerimizi programlasaydı, güzel olmaz mıydı? Bu kitapta, alınan bazı kararların, bilgisayar teknolojisiyle çarprazlanması işleniyor.


8- Cure: A Journey into the Science of Mind Over Body

Yazarı, Jo Marchant (Crown). Plasebo etkisini uzun yıllardır biliyoruz ama bu piyasayı oldukça suistimal ettiler. Bu kitapta zihnin, vücudumuza karşı vermiş olduğu brifingleri anlatıyor yazarımız.

Yorum bırakın