Dünyada ilk olacak; kafa nakline 11 ay kaldı!

Tam da isminden anlaşıldığı gibi canlı bir kafanın, başka bir vücuda yerleştirilmesi anlamına gelen ”Kafa Nakli” operasyonuna 11 ay kaldığını biliyor musunuz?

Görselde, kafa nakli sırasında kan damarlarının, tüpler kullanılarak nasıl değiştirileceği gösteriliyor.Yaklaşık 36 saat sürmesi öngörülen operasyon,11.2 milyon dolara (Yaklaşık 30 milyon TL) mal olacak.

Nakledilecek kafanın henüz tüm fonksiyonlarını kaybetmemesi gerekiyor. Bu nedenle nakledilecek kafanın kısa süre önce ölmüş bir kişiye ait olması operasyon açısından olmazsa olmaz. Dondurulmuş bir kafa ise bu kriterlere uymuyor.
Kas ve damarların yeni bedene dikilmesinin ardından hasta yaklaşık 1 ay boyunca komada tutulacak. İddiaya göre bu adımların ardından kişi, yeni vücudunda yaşamaya başlayacak.

Kafa nakli her ne kadar çılgınca gelse de, yapılacak operasyonla ilgili açıklanan bilgi şu şekilde:

”Öncelikle yapılacak olan şey vücudu ve kafayı soğutmak. Daha sonra sıcaklığı öyle bir ayarlamak gerekiyor ki, hücreler nakil sırasında oksijen yetersizliği nedeniyle ölmesinler.. Bunun akabinde boyun kesilerek tüm hayati damarlar tüplere bağlanacak. Damarların tüplere bağlanmasından sonra, kafadaki ve vücuttaki omurilik kesilecek. Alıcının kafası, vericinin vücuduna aktarılıp, iki omuriliğin uçları birleştirilecek. Birleştirmenin başarılı olması için bolca polietilen glikol isimli bir kimyasal birkaç saat boyunca enjeksiyon edilerek kaynaşma sağlanacak.”

Bu operasyonu yapacak olan beyin cerrahı, tıp tarihindeki ilk insan kafa naklini gerçekleştirecek olan ve aynı zamanda İtalyan bilim insanı olarak anılan Canavero’dur. Yapacağı bu prosedürleri maymun üzerinde başarıyla gerçekleştirdiğini ve bunun ”imkansız olmadığını” söylüyor.

Ecem ATLAS

daha fazlası için buraya tıklayın..

Yorum bırakın