Alzheimer tedavisinde kullanılması planlanan ilacın ömrü uzattığı görüldü

Uluslararası araştırmacılar ekibi, Alzheimer hastalığını tedavi etmek için fareler üzerinde test edip geliştirdiği ilacın sonuçlarının çok umut verici olduğunu gördü. Araştırma sonuçları ilacın  semptomları hafifletmesinin yanı sıra, aynı zamanda zayıflatıcı hastalığı olan hastalarda yaşam süresini de arttırdığını düşündürmektedir.Araştırma Journal of Clinical Investigation’da yayınlandı.

AraştırmacılardanProfesör Andrew Tobin’e göre, ilaç, hastalığa eşlik eden ve onu aktive eden belirli bir proteini (M1 muskarinik reseptör) hedef alıyor ve biliş üzerinde olumlu etkiye sahip. Değişik ilaçlar daha önce bu protein üzerinde test edildi ancak bunlar etkili tedaviseçenekleri olmak için fazla yan etkiye sahiptiler. Bununla birlikte, bu denemelerde kullanılan ilaç sınıfı, söz konusu farelerde bu olumsuz yan etkilerin hiçbirini göstermedi. Profesör Tobin, Dr. Sophie Bradley’in de aralarında bulunduğu ekip, günlük olarak verildiğinde; “bu ilaçların sadece bilişsel düşüş gibi beyin yıkımının semptomlarını iyileştireceğini değil, aynı zamanda terminal hastalığı olan farelerin ömrünü uzatabileceğini” de keşfetti.

Araştırma hayvan test aşamasında olduğundan, bu ilaçların insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olacağına dair bir garanti bulunmamaktadır. Bu erken bulgular, hayata geçirilmese de önemli bu sahadaki araştırmalarda hayati bir rol oynayabilir.

Yorum bırakın