Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinden İsyan

DoktorlarSitesi.NET yönetimi olarak KKTC’de tıp okumaya çalışan bu arkadaşlarımızın şikayetlerini duyurmalarına yardımcı olmak istedik. Gerek Yakın Doğu Üniversitesi gerek YÖK bu konu ile ilgili bir açıklama yaparsa da onları da bu haberin altına güncelleme olarak paylaşacağımızı bildiririz.

Bize gelen maili aynen sizlerle paylaşıyoruz;

”2015 yılında YGS’ye hazırlanırken Ocak ayında (sınava 2 ay kala) çıkan bir yasayla Tıp fakültelerine 40 bin başarı sıralaması şartı konuldu ve KKTC 1 seneliğine bu yasadan muaf tutularak öğrenci alımı yaptı.

Sene ortasında aniden gelen ve motivasyonumuzu bozan bu yasa sonucunda 40 bin başarı şartını sağlayamadığımız için KKTC’de Yakındoğu Üniversitesi’nde okumaya başladık. Yakındoğu Üniversitesi,Türkiye’de denkliği bulunan bir okul ve okulun tercih kılavuzunda ücretli Tıp Fakültesi 12.600 Euro (KDV ile 13.400 oluyor.) olarak bize bildirildi.

2015 girişliler 1.yıllarında Euro kuru 3 TL’nin altında olduğu için 39.000 TL civarı bir fiyatla okula başladı. Fakat gün geçtikçe Euro arttı ve okulumuz para kazanmak için okul ücretini TL olarak sabitlemedi. 2.yıl 45.000 TL’ye ulaştı. 3.yılımıza başlayacağımız okulumuzda girdiğimiz seneki Euro kurunun sabitlenip TL olarak eşdeğerini ödemek adına Türkiye’deki bazı resmi kurumlara ve YÖK’e şikâyetlerimizi bildirdik. Okul bu durumdan korkarak ücretlerimizi TL yapacağız dedi önce sevindik fakat peşin 54.000 TL,2 taksitle 60.000 TL ücreti duyunca ne yapmamız gerektiğini şaşırdık. (Her yıl enflasyon artışı olacağından bahsetmiyorum bile) Tekrar YÖK ve bazı devlet kurumlarına yazılar gönderdik.

YÖK KKTC’deki olaylarla kendilerinin ilgilenmediğini söyledi. Yatay geçiş yapıp daha uygun fiyatlı bir okula geçelim istedik fakat girdiğimiz seneki 40 bin başarı sıralaması şartı geçişimize engel oldu. O sene bu kuraldan muaf olarak KKTC’ye geldik fakat şimdi yine muaf tutulup Türkiye’ye dönemiyoruz. Birde üzerine “KKTC’den Türkiye’ye yatay geçiş başvurularının sadece %10’u kabul edilecektir” şeklinde %10 barajına maruz bırakıldık. Fiyat konusunda “KKTC’deki olaylarla ilgilenmiyoruz” diyen YÖK’ün yatay geçiş kurallarına uyuyoruz. Artık ne okul ücreti altından kalkabiliyor ne yatay geçiş yapabiliyoruz. Normal özel üniversitelerde fakültenin eski öğrencileri yeni öğrencilere göre daha az bir meblağ öderler. Fakat Yakındoğu’da yeni gelenlere %15,%10 gibi tercih indirimi verilirken eski öğrenciler her şekilde mağdur edilmekte. İsteğimiz girdiğimiz seneki Euro kuru baz alınarak eşdeğeri olan TL karşılığını ödemek. (KDV dahil 39.000 TL)”

 

Yetkililere çağrımızdır, öğrenci kardeşlerimizin bu sıkıntıları ile ilgili bir an önce girişimde bulunulmalıdır.

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinden İsyan” üzerine 2 yorum

  1. Tüm özel üniversitelerde bu sıkıntı var ve ayrıca özel üniversitelerde bazılarında enflasyon oranından daha fazla artırmayacakları yazar şartlarda ÖSYM kılavuzunda ,yazmayanlar zam ÜZerine zam uygular ve sen ses çıkaramazsın maalesef ülkemizde özel üniversitelerde okuyan tüm öğrencilere bu yapılıyor … sadece KKTC için değil Türkiye için de çözüme ulaşması temennisi ile

    Beğen

  2. Aynı sıkıntıdan en çok mağdur olan bir diğer fakültede diş hekimliği ve ne YÖK ne de okul yönetimi umursamadan eziyor öğrencileri en mağdur olan kişiler öğrenci ve aileleri oluyor.

    Beğen

Yorum bırakın