ACİL Servisler Acil olmaktan Çıktı! Poliklinik Olarak Kullanılıyor!

Sağlık sisteminin can damarı olan acil servisler, İstanbul’da adeta poliklinik hizmeti veriyor. Randevu alamayan vatandaşların gece vakti acil servislere akın etmesi yoğunluğa yol açıyor. Yeni Şafak ekibi, önceki gece Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bahçelievler Devlet Hastanesi ve Eyüp Devlet Hastanesi’nin acil servislerinde bir gece geçirdi.

YOĞUNLUK YAŞANIYOR

Özellikle hafta içi iş yoğunluğu nedeniyle doktora gidemeyen veya randevu alamayan vatandaşların, muayene olabilmek için acil servislere başvurması hasta sayısında patlama yaşandığı görüldü. Havaların soğuk olması nedeniyle gribal enfeksiyona yakalanan çocuklar da acillerin yollarını tuttu.

İĞNE İÇİN GELMİŞ

Saat 19.00’da yaklaşık 60 hastanın sıra beklediği Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde numaratörler 270’leri gösteriyordu. Barkod aldıktan sonra beklemeye başlayan hastalara sırasıyla müdahale edildi. Acilde karşılaştığımız 47 yaşındaki Ahmet Tolunay, bel ağrısı şikayetiyle başvurduğunu belirterek, “Gündüz iş yoğunluğum nedeniyle hastaneye iğne vurdurmaya gidemiyorum. Ben de iş çıkışı acile geliyorum” dedi.

BEZMİALEM’E ÖVGÜ

İkinci adresimiz olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne bağlı acil servis biriminde, hastalar en organize şekilde tedavi edildi. Kapıdan girişte hastaları üç yönlendirme elemanı karşıladı. Acil servise ulaştığımızda saatler 20.00”yi geçiyordu. Hasta sayısı 500’leri aşarken, ortalama her 10 dakikada bir hasta muayene edildi. Yabancı doktorların da çalıştığı servis, temizliği ve güler yüzlü çalışanlarıyla bizden tam not aldı.

ÇARE ARIYORUZ

Bir başka durağımız olan Bahçelievler Devlet Hastanesi’ne saat 00.51 sularında ulaştığımızda, gribal enfeksiyon şikayetiyle başvuran çocuk sayısı 143’tü. Aile hekimliği biriminin tam anlamıyla çalışmadığından yakınan vatandaşlar, çocuklarını acile getirmek zorunda kaldıklarını anlattı. 5 yaşındaki Nur Özaslan’ın annesi Sinem Özaslan, “Aile hekiminin mesaisi saat 17’de bitiyor. O vakitten sonra da kimseyi bulamıyorsunuz. Mecburen acil servislere gelerek derdimize çare arıyoruz” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ HİZMET

Son durağımız olan Eyüp Devlet Hastanesi’nde karşılaştığımız bir vatandaş ise yürüme güçlüğü çektiği için geldiğini anlattı. Acil servislerde ücretsiz hizmetten memnun olduğunu belirten bir başka vatandaş ise “Eşim birkaç gündür ciddi nefes darlığı çekiyor Randevu bulamayınca geldik” dedi.

Yorum bırakın