Tüm ilaçlara yüzde 12.10 zam yapıldı! Eczacılar Birliği ve Vatandaş Tepkili!

Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada;

14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda;

  1. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değeri 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye artırılmıştır.
  2. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 11,75 TL ve 6,15 TL değerleri, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2 nci maddesinin onuncu fıkrası gereği Avro değerinde yapılan değişiklik oranında artırılarak 13,17 TL ve 6,89 TL olarak güncellenmiştir.
  3. Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Avro değerine bölündükten sonra yeni Avro değeri ile çarpılarak hesaplanması kararı alınmıştır.
    Yeni fiyatlar 19.02.2020 tarihinden itibaren geçerlidir. Önemle duyurulur, denildi.

Böylelikle tıbbi ilaçlara yüzde 12.10 zam yapıldı. Zamlı tarife 19 Şubat çarşamba gününden itibaren geçerli olacak. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru 19 Şubat’tan geçerli olmak üzere 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye yükseltildi.

Bursa’da yaşayan Mustafa Ergün isimli vatandaş, doktorun kendisine yazdığı nörolojik ilacı eczanede bulamadığını söyleyerek, “Bırakın eczane de aradığım ilaç depolar da yok. İlaç bu. Yok diye bir şey olur mu? Birde zam geldi. 870 TL SGK ödüyorum. Geliyorum ilaca para ödüyorum” diye konuştu

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin,” Yapılan zamla birlikte Türkiye’de bulunamayan ilaçların bulunabilirliği de artmış olacak. Bizim için önemli olan buydu. Bazı ilaç firmaları bu zammı bekliyordu” açıklamasında bulundu.

Türk Eczacılar Birliği zamma karşı yerli ilaç vurgusu yaptı. Birliğe göre döviz kuru üzerinden hesaplanan zam, yerli ilaca yönelmekle düşürülebilir. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, fiyat güncellenmesinin bir zorunluluk olduğunu ancak yerli ilacın zam oranlarını düşüreceğine dikkat çekti. Eczacılar 2007’den bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir düzenleme yapılmamasından da şikayetçi. Bu kararnameye göre eczacılar, kademeli olarak kar elde ediyor. İlaca yapılan zamla 1 kutu ilaçtan elde edilen kar oranı da düşüyor.

Çolak, kutu bazında yüzde 20, pazar bazında yüzde 60 civarında ilaç ithal edildiğini, yerli ilaçların ham maddelerininse yüzde 90’ının dışarıdan alındığını ifade etti. Çolak, zamdan önce piyasada ilaç bulunamamasının nedenine değindi.

Çolak, ilaçta sadece fiyata yönelik uygulamalarının yeterli olmadığını söyledi.

Zamma sosyal medyadan da tepkiler vardı;

Yorum bırakın