Mecburi bitmeden TUS kazanılsa bile uzmanlık eğitimine başlanamayacak!

Sağlık Bakanlığı başta 663 sayılı Kanun olmak üzere bir çok kanunda değişikliğe gidiyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Bakanlar Kuruluna sunduğu Kanun Paketinde önemli değişiklikler bulunurken, bu paketin yakın zamanda TBMM’ye getirilmesi bekleniyor

13010090_10209165967847443_266415092_o

Hazırlanan pakete göre en önemli başlıklar şunlar olacak:

1- Sağlık turizmi Başkanlığı ve sağlık turizmi kurulu oluşturulacak

2- Velinin rızası olmadan bağışıklamaya yönelik zorunlu aşı yapılmayacak ancak toplum sağlığını tehdit eden hastalıklar için aşılamada veli/vasi rızası aranmadan aşılama zorunlu yapılacak.

3- Normal doğumu teşvik için normal doğuma bağlı anne veya bebekte oluşabilecek zararlar için sigorta yaptırma zorunluluğu geliyor.

4- Eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim görevlisi, profesör ve doçentler mesai sonrası sağlık hizmeti sunabilmelerinin önü açılıyor.

5- Pratisyen hekimler mecburi hizmetlerini tamamlamadan uzmanlık eğitimlerine başlayamayacaklar. Sınavı kazansalar bile hakları saklı tutulacak. Uzman hekimler mecburi hizmetleri bitmeden yan dal uzmanlık eğitimine başlayabilecekler.

6- Hastane bahçesinde sigara içmek yasaklanacak.

7- Yıpranma payı sadece nöbet tutanlara uygulanacak.

8- İllerde patron il sağlık müdürü olacak. Halk sağlığıve kamu hastaneleri genel sekreteri performansını il sağlık müdürü takip edecek. Gerekirse sözleşmelerinin fesihi için görüş bildirecek.

9-Sözleşmeli başhekim yardımcılığı ve hastane müdür yardımcılığı bitiyor.

10- genel sekreter, idari hizmetler başkanı, hastane yöneticisi ve müdür olabilmek için 4 yıl veya dengi yüksekokullardan mezun olabilme şartı yeterli olacak. Genel sekreter için 8 yıl diğerleri için 5 yıl iş tecrübesi bulunma şartı aranacak.

11- İl sağlık müdürü, halk sağlığı genel sekreteri ve başkanların en az 5 yıl iş tecrübesi olma şartı aranacak.

12-Emekli hekim ve diş hekimleri ile bunların dul ve yetimlerinin emekli aylıklarının artırılması amaçlanıyor.

@medimagazin

Mecburi bitmeden TUS kazanılsa bile uzmanlık eğitimine başlanamayacak!” üzerine 8 yorum

  1. İyi günler, bu kanun paketinde son durum nedir?
    Yasal süreç başladı mı?
    Hangi yıldan sonraki mezunları etkiliyor acaba?

    Beğen

    1. Bu tasarı şu an için rafa kalktı ama önümüzdeki günlerde yeni bir mecburi hizmet düzenlemesi gelecek gibi, bakalım ne çıkacak.

      Beğen

  2. İyi günler. internlüğe yeni başlayan yani 2017’de mezun olacak internler olarak; bu konu motivasyonumuzu oldukça düşürüyor. Birçok hocamız bu düzenlemenin çıkacağını, bizi de kesinlikle etkileyeceğini söylüyor. Yani TUS a girememe ihtimalimizin yüksek olduğunu söylüyorlar. Haliyle bu şartlarda TUS a hazırlanmak da zorlaşıyor. Yasanın çıkma ve bizi etkileme ihtimali sizce nedir, bilgilendirirseniz çok seviniriz.

    Beğen

    1. Bakan Değişikliği sonrası bu tasarı rafa kalktı ama Yeni Bakan Recep Akdağ’ın da mecburi hizmetin sadece 5 ve 6. bölgelerde olacağına dair bir açıklaması mevcut. Yani mecburi hizmet ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacak bu çok net hatta bugün resmi gazete’de bir karar da yayınlandı, web sitemizde mevcut o haber,. Daha önünüzde 1 yıl gibi uzun bir süre var ve gerçekten neyin ne olacağı hiç belli değil. Ama mecburi hizmete yeni düzenlemeler geleceğini söyleyebiliriz bunlar tam olarak neler olur onu şu an bilemeyiz malesef.

      Beğen

Yorum bırakın