İstanbul Tıp Fakültesi’nin Tarihi Gasp Ediliyor!

Metrobüste ve metrolarda trafikte bekleyen yolcuların vakit geçirmesi için konulan ekranlarda ilginç bir görüntü dikkatimi çekti. O görüntüde Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruluşunu Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ye dayandırıyordu. Halbuki ortada tarihi bir hata var çünkü 14 Mart 1827 yılında modern anlamda ilk tıp okulu olarak açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin bugünkü varisi öğrencisi olduğum İstanbul Tıp Fakültesi’dir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Cumhuriyetimizin eğitim politikası gereği 1933 yılındaki üniversite reformuyla Haydarpaşa’daki binasından Avrupa yakasına taşınmıştır. Şuan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin temsilcisi İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olan İstanbul Tıp Fakültesi’dir, yeri de Fatih’in Çapa semtidir. Haydarpaşa’daki tarihi binaya sahip olmak ile Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane mirasına sahip olmak aynı şey değildir, kaldı ki Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden önce orası Marmara Üniversitesi’nin kampüsüydü. Marmara Üniversitesi’nin böyle bir iddiası yoktu doğal olarak.

İstanbul Tıp Fakültesi’nin tarihi binaya sahip yeni bir üniversite tarafından tarihi gasp edilmektedir.

Bir an önce okul yönetimi gerekli mercilere başvurarak bu işe el atmalıdır.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin bugünkü varisi olan İstanbul Tıp Fakültesi 1827’den beri binaları değişse de içindeki öğrencileri ve hocaları ile gelenekten geleceğe ayaktadır.

 

Eren ÖZTÜRK

İstanbul Tıp Fakülyesi 4. Sınıf Öğrencisi

Yorum bırakın