Sufi Müziği,hastaların stresini azaltmak için kullanılıyor.

İstanbul memorial hastanesi yoğun bakım ünitesi, herhangi bir modern hastane görünümünde. Fakat kesinlikle onlardan biri değil.

30 yılı aşkındır kalp cerrahı olarak çalışan Dr. Bingür Sönmez, hastaları için ney çalarak geleneksel sufi müziği icra ediyor.

Dr.Sönmez, “Yoğun bakımda yaptığımız şey, hastalarımızı rahatlatmak ve daha iyi hissettirmek için, sufi müziği çalmaktan ibarettir” diyor.

sufi_music620_639763462

Türk Doktorlar, anestezi uzmanı Erol Can ve Kalp cerrahı Prof. Bingür Sönmez, hasta başında icra yaparken..

(Foto: Matthew Brunwasser)

Sufizm , islamın mistik bir kolu ve müziği Türkler arasında çok gözde. Sönmez, 500 yıl önce, Avrupalılar, mental bozukluğu olan hastaları diri diri yakarken, Osmanlı imparatorluğunda, şifacıların daha değişik bir yaklaşım içinde olduğunu ifade ediyor.

“bu ülkede, Osmanlı imparatorluğu zamanında, psikiyatrik hastaları, yerel şifahanelerde,müzikle tedavi ederdik. Şimdi yaptığımız da aynı şey”

Anestezi uzmanı Dr. Erol Can’ın belirttiğine göre, hasta için yapılan kısa bir icrayı takiben, hastanın kalp hızı %15 azalmakta. Dr. Can’a göre, müzik terapisi bilimsel olarak kanıtlanmış. Hastanenin 22 hastalık bir çalışma yürüttüğünü, ve 1 – 10 arası bir skalada, stres seviyelerinin ölçüldüğünü ifade eden Dr. Can, 20 dakikalık bir müzik performansından sonra , ortalama olarak stres seviyesinin 7 den 3 e düştüğünü söylüyor.

“kalp hızlarını, sistolik,diyastolik kan basınçlarını, solunum hızı ve oksijen arzını ve kanın oksijen doygunluğunu ölçtük. Her gösterge, 20 dakika sonra daha iyi hale geldi.”diye belirtiyor Dr. Can.

Müziğin , anksiyete üzerine etkisi ,hekimler ve araştırıcılar tarafından iyi tespit edilmiştir. Clevaland Clinic’ten Nöro-bilim uzmanı Damir Janigro, beyin ameliyatı geçiren hastalarda , melodik müziğin sakinleştirici etkisini gösteren bir çalışma yürüttü.

“Doğru bir müzikle,hastalar ameliyathanede daha rahat ve sakin olabiliyorlar.” diyen Janigro, ekliyor:” Ve bu rahatlık, stresle yükselebilecek kan basıncını daha az ilaç içeren prosedürlerle  kontrol altına almayı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda belki de hastada iyileşmeyi hızlandırıyor ve hastanede kalış süresini azaltıyor.”

Ancak Janigro çalışmasında , hastalara müziği ipoddan dinletirken, Sönmez ve Can ,canlı performans yaparak, geleneksel tedaviyi günümüze taşıyorlar.

Hekimler , belli durumların tedavisinde , klasik türk müziğinin değişik makamlarını kullanıyorlar.

“Şu makam uykuyu getirir, gerçek bir meditasyon müziğidir” diyor Dr. Sönmez ve ekliyor:” Uykudan önce dinlemek iyidir. Sabah kalktığınızda bu makamı dinlerseniz,yataktan çıkamayabilirsiniz”

Diğer durumların tedavisi  için de makamlar var elbette.Birisi , istemli olarak,iştahınızı arttırır, diğeri kilo vermenize yardımcı olur.Hekimler, müziğin çok bariz sağlık sonuçları yarattığını söylüyorlar. Ama müzik terapisini överken, bunun bir övgü olduğunu, bir yerine koyma tedavisi ya da konvansiyonel tedavi olmadığını da vurguluyorlar.

27/04/2012

http://www.pri.org’dan çeviren Dr.Serdar Çeliktaş (www.facebook.com/drSRDR)

(kaynak: http://www.pri.org/stories/2012-04-27/turkey-sufi-music-used-decrease-patient-stress)

Yorum bırakın