Fazla su tüketirseniz ne olur?

Su zehirlenmesine sebep olur: Yeterli miktarda tuz alınmaksızın aşırı su alımı ve böbreklerin suyu atmada yetersiz kalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle böbrek yetmezliği olan hastalara glikoz verilmesi sırasında oluşur. Fazla su hücrelere ve dokulara dolup onları şişirir. Kusma, konvülzüyon, koma hatta ölüm olabilir. sağlıklı bir kişide böbrekler saatte 600-1200 ml kadar suyu süzebilirler. Bu günde 15-29 litre suya karşılık gelir. Bu değerlerin üzerinde su tüketilmesi su zehirlenmesine neden olabilir.

Su, oksijenden sonra en gerekli maddedir vücudumuz için. Bilimsel verilere göre bir insan su ya da sulu bir şey tüketmeden en fazla 4 gün yaşayabilir. Az su tüketmek tabi ki çok zararlıdır ama aşırı tüketimin de tehlikeleri var. Günde kaç litre su içileceği hakkında sürekli genellemeler yapılır. Ancak kimse de “Sen kaç kilosun, 6 yaşındaki çocukla 25 yaşındaki gencin günlük su ihtiyacı farklı olabilir” demiyor.

Su Zehirlenmesi Belirtileri:   Genel itibariyle mide bulantısı, kusma belirtisi, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı yaşanmasıdır. Bilinç bulanıklığı yaşanması su zehirlenmesinin en ağır belirtisi olmaktadır ve sonuç olarak bu durum komaya kadar ilerleme gösterebilir. 

Su zehirlenmesi tedavisi:  Zehirlenen kişiye ağızdan alabiliyorsa tuzlu gıdalar verilmeye başlanır ve bu durum bilinç düzeyiyle alakalı olmaktadır. Eğer kişi ağızdan takviye alamıyorsa hemen damardan tuzlu solüsyonlar gönderilmeye başlanmalıdır. Bu nedenle fazla sıvı alan kişilerde yukarıda belirtilen su zehirlenmesi belirtilerinden bir tanesini görüyorsanız eğer vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Aşırı miktarda sıvı alınması durumda damarlara geçen aşırı sıvı sodyum oranın azalmasıyla bu oranı ayarlamaya çalışan vücut dengesinin orantısal olarak azalan Na (sodyum) miktarının düzenlenmesi için hücre içerisinden damar içerisine yada hücre dışına geçecek Na miktarının artmasıyla beraber durumu daha da kötü bir hal alır ve su bolluğu içinde su alarak şişen hücreler yavaş yavaş ölür. İlk ölmeye başlayan hücrenin etrafında kafa tası olduğundan dolayı daha fazla genişleyemeyerek patlamaya hazırlanan beyin hücreleri olmaktadır. Su zehirlenmesi bu hususlardan dolayıdır ki oldukça önemli olmaktadır. 

Yorum bırakın