Kanuni Sultan Süleyman EAH’de “Şiddet varsa biz yokuz!” Uyarısı

  • Kanuni Sultan Süleyman E.A. Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistan Hekimleri dün yaşadıkları 3 ayrı darp olayı sonrası “Şiddet varsa biz yokuz! Dedi”

Bugun 13.00 de çocuk acil önünde basın açıklaması yapıldı:

Basına ve Kamuoyuna;

Bizler, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi pediatri asistanları olarak hasta ve sağlık çalışanları adına süre gelen devam eden aksaklıkları basın aracılığıyla haklarımızı ve geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için yapılması gerekenleri kamuoyuna açıklıyoruz.

Türkiye’nin ve İstanbul’un en yoğun hastanelerinden birinde Güvensiz ortamda kalitesiz sağlık hizmeti sunmaya zorlanmaktayız. Geleceğimiz olan çocuk hastalarımıza sadece 30sn ayırmamız uygun görülmekte ve sağlık hizmeti sadece bakmak olarak aldılanmakta mesleğimizi uygun ve nitelikli olarak yerine getirmemiz sağlık adına sağlık hizmeti vermeye çalışmamız engellenmeye çalışılmaktadır. Bu engellemeye yönelik gerek hekimler olarak bizler ve gerekse hastanemize başvuran hasta yakınları daha önce bir çok kez hastane yönetimi ve Bimer Sabim gibi ilgili mercilere şikayet dilekçesi vermiş ama sonuç alınamamıştır. İnanıyoruz ki, bizler; KİMSE EN KIYMETLİSİ OLAN ÇOCUKLARINA SADECE BAKMAK İÇİN BAKILMASINI İSTEMEZ.
Sağlıkta şiddete ve sağlık hizmetinde yozlaşmaya hayır diyoruz hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları olarak etik olmayan sadece bakmak olan sağlığa (muayene içermeyen sağlığa) hayır diyoruz ve siz basın aracılığı ile sesimizi duyurmak istiyoruz
24 saat içerisinde çocuk acil servisine başvuran hasta sayısı kış aylarında 1200-1800 diğer aylarda ise 800-1200 arasında değişmektedir. Bu kadar yoğun bir ortamda iki poliklinik odasında 2 hekim arkadaşımız hasta karşılamaktadır.Hastaların aciliyetini belirten triaj hastanemizde bulunmamakla birlikte hasta ve hasta yakınları acil kavramını bilemediklerinden bazen gereksiz bekletilmekte bazense bağırış çağırış ile sadece ‘sağlık ‘adına bakılmaktadır.

Böyle bir ortamda eğitim kadrosu veya uzman gözetimi olmaksızın tamamen güvensiz bir ortamda sağlık hizmeti sunmaya zorlanmaktayız. İnsanlık ve mesleğimiz adına çocuklarımıza etkin ve doğru sağlık hizmeti vermek istiyoruz.

Bizim için her çocuk kıymetli birinin diğerinden farkı yada üstünlüğü yok fakat hekim olarak sağlıkta acil kavramını uygulaya koymayan hastane yönetimi sebebi ile hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya kalmaktayız.

12,06,2016 tarihinde bir asistan arkadaşımız gün içerisinde 2 defa ŞİDDETE maruz kalmıştır şiddetin hiç bir haklı gerekçesi bulunmazken etkin ve etik sağlık hizmeti vermeye çalışan arkadaşımız triaj acil hasta kavramı bulunmaması ile hasta yakını tarafından sözlü taciz hakaret ve fiziksel şiddete maruz kalmıştır.Gördüğü fiziksel ve psikolojik hasar sebebi ile adli raporu bulunan arkadaşımız ticarethane olarak görülen hastanede hastane yönetimi tarafından uygun olmayan tavır ile hasta bakmaya zorlanmıştır

Sağlıkta dönüşüm ile başlayan doktora ve sağlık hizmetine ulaşımın gerekli fakat hastanelerin performans sistemi ile biz hekim ve sağlık çalışanlarına para kazanma uğruna sağlığı ticaret olarak görüp tüccar mantığı güdülmektedir. Çok hasta çok kazanç düşüncesi ile etik olmayan yaptırımlarının yanlış olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.Bu durumun sağlığa ve mesleğimize VİCDANIMIZA uygun olmayan bir oluşum olduğunu düşünmekteyiz.

Sağlık kurumlarının ticarethanelere dönüştüren sistemde hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarının mağduriyetini dile getirmek istedik. Biz hekimlik yapmaktan çok ticaret yapmaya sevk eden bir anlayışla karşı karşıyayız.

Biz asistan hekimlerin; birincil önceliğimiz olan eğitim almak üzere çalışmaya başladığımız bu kurumda hakkımız olan eğitim, hakkımız olan güvenli çalışma ortamı için taleplerimiz şunlardır:

1-Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından gözetilen kurallar çerçevesinde; asistan hekimlerin sağlık hizmeti sunumunun, uzman ve eğitim kadrosu gözetiminde sağlanması,

2-6331. sayılı İş sağlığı ve Güvenliği kanununda belirtilen maddeler uyarınca; çalışan sağlığı ve güvenliğinin sağlanarak, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının engellenmesi,

3-Triaj sisteminin efektif olarak işleme koyulması ve günde ortalama 1200 civarında hasta girişinin olduğu acil serviste YEŞİL-SARI-KIRMIZI alanların oluşturulması ve acil servise hasta giriş çıkışının düzenlenmesi ile ilgilenecek personel görevlendirilmesi,

4-Çocuk acil servisinde triaj – muayene ve gözlem bölümlerinin ayrılması ve gerekli noktalara elektronik kartlı geçiş sistemi ve yeni güvenlik noktalarının yapılması,

basın açıklamamızın sonuna gelirken, pediatri asistanları olarak SAĞLIKLI bir SAĞLIK HİZMETİ verebilmek adına 4 maddede açıkladığımız temel taleplerimizin yakından takipçisi olacağız.
Eğitim hakları görmezden gelinerek kısa sürede çok sayıda hasta bakmaya zorlanan, Uzman hekim veya eğitim kadrosu gözetimi olmadan tek başına hasta muayene etmeye zorlanan ve can güvenliği olmadan çalışan asistan hekimler olarak artık bu gidişe dur demekteyiz.

İnsanlık ve mesleğimiz adına ÇOCUKLARIMIZA ETKİN VE DOĞRU SAĞLIK HİZMETİ VERMEK İSTİYORUZ.

Doktorlar olarak daha fazla sistemin ve hastane yönetiminin uygulamaları ile yıpranmak istemiyoruz hiç bir haklı sebebi bulunmayan şiddeti kınıyoruz ve bunun olmaması için gerekli altyapı ve şartların oluşturulmasını talep ediyoruz.
Biz layıkıyla mesleğimizi niye yerine getiremiyoruz hastalar ne için neden bekliyorlar istiyoruz ki bu konu aydınlansın

HASTA VE HASTA YAKINLARI DA HAK ETTİKLERİ SAĞLIK HİZMETİNE KAVUŞSUN ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZ GÜLSÜN

ŞİDDET VE SAĞLIK BİRLİKTE OLAMAZ

33 saat uyumadan hasta bakan bizler uzman ve öğretim görevlisi olmaksızın sağlığa hizmet veren bizler sistemin getirdiği aksaklıklar nedeniyle neden yıpratılıyoruz mesleğimizden soğutuluyoruz. Bakın bir doktor kolay yetişmiyor tüm büyüklerimizin ağzındadır biz sadece saygı bekliyoruz ve sizin kıymetliniz çocuklarınıza etkin ve uygun bakmak istiyoruz daha fazla zaman ayırmak DOĞRU TEŞHİS VE TEDAVİ İMKANI SUNMAK İSTİYORUZ

BİZLER DE HASTA YAKINLARI İLE AYNI ŞEYİ İSTEMEKTE VE HEDEFLEMEKTEYİZ:

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR SAĞLIKLI GELECEK

Ve tekrar söylemek hatırlatmak istiyoruz ki,

ŞİDDET VARSA BİZ YOKUZ SAĞLIĞINIZ YOK DİYORUZ

Haklı taleplerimizin karşılanmaması halinde Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi pediatri asistanları olarak hep birlikte süresiz olarak iş bırakıcağımızı ilan ediyoruz.
Birlikteyiz, Güçlüyüz, Haklıyız…

HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ !!!

Yorum bırakın