Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği’nden radyasyonla çalışan sağlık personelinin çalışma şartları hakkında açıklama

TÜRK MEDİKAL RADYOTEKNOLOJİ DERNEĞİ
TURKISH SOCIETY OF MEDICAL RADIOLOGICAL TECHNOLOGISTS

Tarih:14.06.2016
Sayı:2016-55
Konu: iyonizan radyasyonla çalışan sağlık personelinin çalışma şartları hk.

VALİLİKLERE

Radyasyon ile çalışan meslektaşlarımız da artan kanser vakaları ilgili haberler basına yansımış, kamuoyunda ve meslektaşlarımız arasında infial yaratmıştır.
Basına yansıyan ve kamuoyunda hassasiyet yaratan radyasyonla çalışanlarda KANSER vakalarının artması konusunda Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği olarak uyulması gereken kuralları aşağıda gerekçeli olarak belirtilmiş olup,
Radyasyon çalışanları, çalışma hayatları boyunca sürekli olarak, düşük radyasyon dozlarına maruz kalmaktadırlar. Radyasyon çalışanlarının bu şekilde maruz kaldıkları dozların etkileri hemen olmasa da yıllar sonra ortaya çıkabilir. Söz konusu radyasyonun ağır sonuçlarının bir anda değil de, devam eden süreçte ortaya çıkması zarar gören organizmanın kendini yenileme sürecine giremeden yeniden ışınlamaya maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Ortaya çıkan hastalıklar; başta kanser gibi tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açabileceği gibi, uzun vadede kalıtımsal bozukluklara neden olarak gelecek nesiller için de tehlike yaratmaktadır.
Radyasyonla çalışma, hem ulusal hem de uluslararası hukukta ağır ve yıpratıcı meslekler grubu içerisinde yer almaktadır. Yapılan bu sınıflandırma radyasyonla çalışan teknisyenlerin de farklı ve üstün hukuksal korumaya tabi olmalarını gerektirmektedir.
Radyasyonla çalışan kişilerin yaptıkları işin niteliği gereği maruz kaldıkları riskler, diğer tehlikeli olmayan meslek gruplarına göre daha ağır olduğu için, bir takım özel düzenlemeler yapılma yoluna gidilmiştir. Bu özel düzenlemeler yapılan işin zararlı etkilerini giderebilmek, kişilerin sağlık haklarını ve yaşam haklarını koruyabilmek için getirilmiş kurallardan oluşmakta olup, diğer meslek gruplarıyla çalışma niteliğinden doğan farkı dengeleyebilmek amaçlanmıştır. Yapılan bu farklılıklar ve uygulamalar çalışanların verdikleri hizmetin zararlı etkilerinin giderilmesi amacından kaynaklanan haklı ve gerekli uygulamalardır.
Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, yakın tarihli bir kararında çalışanların en düşük miktarlarda bile olsa radyasyona maruz kalmasının tamamen güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa Sosyal Şartı’nın 4. bendinde belirtilen azaltılmış çalışma saatleri ve ücretli ek izin hakkının çalışanların zararlı maddelere karşı sağlıklarının korunması, bu işlerde maruz kalınan risklerin azaltılması ve çalışanlara yeterli bir iyileşme süreci sağlanması açısından gerekli olduğunu belirtmiştir.

Bu hususların ilinizdeki tüm Kamu Birliği Hastanelerine , tüm Üniversite Hastanelerine , tüm Özel Hastanelere ve tüm radyolojik görüntüleme merkezlerine ulaştırılması konusunda yardımlarınızı saygılarımla arz ederim.

Barış CAVLI
Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı

RADYOLOJİ, RADYOTERAPİ VE NÜKLEER TIP TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİNİN HAFTALIK AZAMİ ÇALIŞMA SAATLERİNE UYULMA ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR !
Radyasyon işçileri çalışma süreleri ve izinleri bakımından 3153 Sayılı Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri hakkında kanun hükümlerine tabidirler.3153 sayılı Yasa’nın Ek Madde 1. Maddesi uyarınca RADYASYONLA ÇALIŞANLARIN HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ EN FAZLA 35 SAATTİR.
20.06.2012 gün ve 6331 Sayılı Kanun’ un 30. Maddesine dayanılarak hazırlanan 16.07.2013 gün ve 28709 Sayılı Resmi Gazete’ de günlük çalışma süresinin azami 7,5 saat veya daha az olarak düzenlenmesi ve başka bir işte çalıştırılmaması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
BU ÇALIŞMA SÜRELERİ AZAMİ ÇALIŞMA SÜRESİ OLUP, BU SÜRENİN ÜZERİNE ÇIKARAK FAZLA ÇALIŞMA YAPTIRILMASI AÇIKÇA YASAYA AYKIRIDIR.
Belirtilen İlgili Yönetmelik ve Tüzük Hükümleri gereğince günlük yasal çalışma saatinden fazla çalışılamayacağı bu alanda çalışanlara röntgen muayenehanelerinde pazardan başka ayrıca bir gün daha öğleden sonra tatil yaptırılmalıdır. Yine röntgen ve radyom ile tam müddetle (yasal süreyle) çalışan kimselerin hastanenin başka işlerinde çalıştırılamayacağı ve bu kişilere gece uykularını ihlal edecek iş verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

RÖNTGEN VE RADYOM LABORATUVARLARINDA ÇALIŞAN BÜTÜN MÜTAHASSIS VE MÜSTAHDEMLERİN SENEDE İKİ DEFA MUAYENE EDİLMELERİ YASAL ZORUNLULUKTUR !
Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname Tüzüğü’nün 23. Maddesinde;RÖNTGEN VE RADYOM LABORATUVARLARINDA ÇALIŞAN BÜTÜN MÜTAHASSIS VE MÜSTAHDEMLERİN SENEDE İKİ DEFA MUAYENE EDİLMELERİ VE MUAYENE NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKAN SAĞLIK SORUNLARI İYİLEŞTİRİLİNCEYE KADAR O KİMSENİN ÇALIŞMASINA MÜSAADE EDİLEMEYECEĞİ, sağlık personellerini korumak amacıyla hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu düzenleme, öncelikle radyasyonla çalışan personelin yaşam hakkını korumayı amaçlamaktadır. Bu düzenlemeye aykırı uygulamalar radyasyonla çalışan personelin yaşam hakkını tehlikeye sokmakta, kanser gibi ağır sonuçları olan hastalıkların meslektaşlarımız arasında artmasına sebep olmaktadır.
Ayrıca; Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğin 5. Maddesi’ nin g bendinde “ Hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak amacıyla; güvenli çalışma ortamının sağlanması ve sürdürülebilirliği ile muhtemel risklerin giderilmesine yönelik uygulamaları yapar veya yapılmasını sağlar. Mesleki risklere karşı kişisel koruma tedbirlerini alır veya alınmasını sağlar.” denilmek suretiyle sağlık kurumlarının, çalışanlara ve hastaya yönelik gerekli sağlık tedbirlerini almaları gerektiği belirtilmiştir.

RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ / TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ ALMAMIŞ EHLİYETSİZ KİŞİLERİN BU ALANDA ÇALIŞMASI YASAKTIR !
11.04.1928 Tarih ve 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’ a eklenen 26.04.2011 tarih ve 27916 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “ Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 9. Maddesi ile sağlık alanındaki meslekler tanımlanmıştır. Mezkur kanun maddesinde “ DİPLOMA VEYA MESLEK BELGESİ OLMADAN, BU MADDEDE TANIMLANAN MESLEK MENSUPLARININ YETKİSİNDE OLAN BİR İŞİ YAPAN VEYA BU ÜNVANI TAKINANLAR 1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS VE 300 GÜNDEN 500 GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILIR. “ hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıdaki düzenleme ışığında; radyoloji ile çalışmayı içerir diploma veya meslek belgesi olmayan kimselerin Radyoloji teknisyenlerinin yetkisinde olan işleri yapması açıkça hukuka aykırılık oluşturmakta ve kişilerin bu eylemleri cezai müeyyideye bağlanmaktadır.

Genel Sek. Seyhan Erdem
Strazburg Cd. 26/15 Sıhhıye/ÇANKAYA/ANKARA
Telefon: 0 532 596 72 82
http://www.tmrtder.org.tr / [email protected]

Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği’nden radyasyonla çalışan sağlık personelinin çalışma şartları hakkında açıklama” üzerine bir yorum

  1. Türkiyede bu gündeme gelmeyen bir türlü gelemeyen büyük bir sorundu.Arkadaslarimiza bu konuyu gündeme getirdikleri için teşekkür ederim.

    Beğen

Yorum bırakın