Türkiye’de Bebekler En Çok Bingöl Şanlıurfa ve Hakkari’de Ölüyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılına ilişkin ölüm istatistiklerini açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, buna göre, geçen yıl ölüm sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4.2 artarak 422 bin 135 oldu. Ölenlerin yüzde 54.8’ini erkekler, yüzde 45.2’sini kadınlar oluşturdu.

2015’te binde 5.2 olan kaba ölüm hızı, geçen yıl binde 5.3’e yükseldi. Diğer bir ifadeyle, önceki yıl bin kişi başına 5.2 ölüm gerçekleşirken, geçen sene bu rakam 5.3 oldu.

BEBEK ÖLÜMLERİ

Bir önceki yıl bebek ölüm sayısı 13 bin 654 iken, 2016 yılında 13 bin 36 olarak kayıtlara geçti. Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı ise 2015 yılında binde 10.2 iken 2016 yılında binde 10’a geriledi.

Bebek ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2016 yılında bu hızın en yüksek olduğu il binde 18.2 ile Bingöl oldu.

Bingöl’ü binde 18 ile Şanlıurfa, binde 15.3 ile Hakkari ve binde 15 ile Muş izledi. Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 3.1 ile Tunceli oldu. Bu ili binde 5.5 ile Artvin, binde 5.8 ile Gümüşhane ve binde 5.9 ile Karabük izledi.

Bir ayını tamamlayamadan ölen bebeklerin oranı 2015 yılında yüzde 64.2 iken 2016 yılında yüzde 64.8 oldu. Ölen bebeklerin yüzde 13.6’sının ilk gün, yüzde 30’unun 1-6 günlükken, yüzde 21.2’sinin ise 7-29 günlükken yaşamını yitirdiği görüldü. Ölen bebeklerin yüzde 64.8’i bir ayını, yüzde 87.4’ü ise 5 ayını tamamlayamadan hayatını kaybetti.

Doğumdan sonraki 5 yıl içinde ölme olasılığını ifade eden 5 yaş altı ölüm hızı, revize edilen 2015 yılı verisine göre binde 12.4 iken, 2016 yılında binde 12.1 olarak gerçekleşti.

Tunceli’de bebek ölüm hızının düşük oluş sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulunan İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sercan Özaydın, “Tunceli’de bebek ölüm sayısının düşük olması öncelikle sağlıklı bir gebelik süreciyle ilgili. Biz burada gebelerimizi tespit etmek için aile hekimlerimiz üzerinden taramalar yapıyoruz. Zaten Tunceli bu noktada çok aydın. Sağlık okuryazarlığının yüksek olduğu bir kent. Gebenin tespiti anı itibariyle aile hekimlerimiz en seri şekilde sağlıklı gebelik için eğitimler düzenliyor. Gebemize nasıl beslenmesi gerektiğini, nasıl uyuması gerektiğini anlatıyoruz. Onun laboratuvar tetkiklerine bakıyoruz. Sağlık Bakanlığımız da her gebeye D vitamini desteğini ücretsiz sağlıyor” dedi.

‘TUNCELİ’DE HİÇ GEBE ÖLÜMÜ YOK’

Gebe okullarında sağlık okuryazarlığını arttırmaya çalıştıklarını ve aşılamaya önem verdiklerin belirten Özaydın, Türkiye ortalamasında gebelik süresince aile hekiminin 3 kez gebeyi gözlemlediğini ancak Tunceli’de bunu 4 ve üzerinde yaptıklarını söyledi. Doğum sonrasının da son derece önemli olduğunu ifade eden Dr. Özaydın, “Doğum sonrasında ilk bakım, taramalar devam ediyor. Sonrasında bebeklerimizi çocukluk safhasına kadar izliyoruz. Baş gelişiminden, uzamasına, kilosuna kadar takip ediyoruz. Köylerde aile hekimlerimiz aşıları uyguluyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde bu başarıyı yakalıyoruz. 28 aile hekimi üzerinden. Altın bebek dostu iliz. Hiç gebe ölümü yok. Bu çok büyük bir başarı. Kısa süre içinde gebe okulunun açılması, misafir gebe uygulamasının tercih edilmesiyle bebek ölümüyle ilgi oranı çok daha düşüreceğimiz hissiyatı içindeyiz” diye konuştu…

SEBEP: İMKÂNSIZLIK…

Tunceli’ye komşu olan ve tam tersi bir sonuçla bebek ölümlerinde en üst sırada yer alan Bingöl’de ise hastanelere giden vatandaşlar, yeterli imkanların olmadığını ileri sürüyor. Bingöl’de her alanda eksiklikler olduğunu belirten Fatma Aydın Bataray, “Bu eksiklikler sağlık başta olmak üzere her konuda hissediliyor. Hastaneler konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz, her hastalıkta sevk edilip dışarı gönderiliyoruz. Sevk alıp da gidemeyen insanlar oluyor. Hastanelerin donanımlarında zayıf” dedi.

Kentteki hastanelerde yeterince imkan olmadığını savunan Zeynep Baykara da, “Çocuklarımızı hastaneye getirince hemen dışarı sevk ediliyoruz. Burada hiçbir şey yapamıyorlar. Doktor eksikliği var ve hastanelerdeki imkanlar yetersiz” şeklinde konuştu.

Yorum bırakın