YATAY GEÇİŞ SKANDALI! SINAVA BİLE GİRMEYENLER YURT DIŞINDAKİ PARALI ÜNİVERSİTELERDEN TIP FAKÜLTELERİNE GEÇİŞ YAPMIŞ! Sosyal Medyada Çığ Gibi Büyüyen Tepkiler!

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000’e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle “Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş olanağı” tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığını itiraf etti. Üniversite sınavında 800 bininci olup tıp fakültesine kayıt yaptıranlar olduğuna dair şikayetleri doğruladı. Prof. Dr. Yekta Saraç, “700-800 bininci” ifadesinin “iyimser” bir rakam olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler olduğunu paylaştı.

Bir milletvekilinin, “üniversite sınavında 700-800 bininci sırada üniversite kazanıp, yurt dışında tıp fakültesine kayıt yaptıranların daha sonra Türkiye’deki özel üniversitelere yatay geçiş yaptığı” iddiasını doğrulayan Saraç, “Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız? Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri ‘O bir müktesep haktır’ diyor. Maalesef böyle de bir durum var.” dedi.

Aykırı’dan Egehan Erkün’ün haberine göre; öğrencilerin Ukrayna’da eğitim aldıkları bölüm, Türkiye’de yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) 800 bininci sıraya karşılık gelirken, söz konusu üniversiteye bin 975 dolar karşılığında kayıt yapılabilmesi ise dikkat çekti. 

1.975 DOLAR KARŞILIĞINDA EĞİTİM VERİLİYOR

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne usulsüz geçiş iddialarıyla gündeme gelen Sumy State Üniversitesi’nin, bin 975 dolar karşılığında kayıt kabul ettiği öğrenildi.

Öte yandan aday öğrencilerin, üniversiteye kayıt yaptırabilmesi için kurumdan davetiye istemesi ve Ukrayna’ya gitmelerinin yeterli olduğu belirlendi.

YÖK KAYIT SİLEMİYOR

Üniversitelerin ilgili bölümlerine kayıt yaptıran öğrencilerin kaydını silemediklerini söyleyen Saraç,  “Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız?

Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri ‘O bir müktesep haktır’ diyor. Maalesef böyle de bir durum var” demişti.

İstanbul Tıp Fakültesi’ne kimlerin bu yolla yatay geçiş yaptığı fakülte web sitesindeki adresten öğrenilebilir.

Üniversitesi ilk 1000’de yer alan Türk öğrencilerden yurtdışı yatay geçiş hakkı kazanan öğrenciler İngilizce ve Türkçe Tıp.pdf

Tıp Doktoru ve Hukukçu Erkin Göçmen, YÖK’ün bu uygulamasının kanuna aykırı olduğunu paylaştı.  YÖK’ün bu kararının hukuka aykırıdır. Zira 24/4/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yatay Geçiş Yönetmeliğinin 14. maddesinin 5. fıkrasında “Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, üniversiteler tarafından belirlenen yurtdışı yatay geçiş kontenjanları ile birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için en az ilan edilen puanlara veya üzerindeki puanlara sahip olması gerekir.” denilmektedir.

Bu skandala Türkiye’deki hekimler, tıp öğrencileri ve çocukları tıp için yeniden sınava hazırlanan veliler büyük tepki gösterdi. YÖK’ün bu yanlışını derhal düzeltmesi için çağrı yapıldı.

Yorum bırakın